Robert Bergqvist: Inflationstoppen är nådd

Inflationstakten i USA, mätt som KPI, sjönk till 6,5% i december från 7,1% i november. "Ett välkommet bevis på att vi sett vändpunkten för amerikansk inflation", säger SEB:s Robert Bergqvist till Affärsvärlden.
Robert Bergqvist: Inflationstoppen är nådd - ROBERT BERGQVIST SEB
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom. Foto: Jessica Gow / TT

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 6,5%  (+7,1 i november), att jämföra med Bloombergs analytikerkonsensus på 6,5%.

”Den stora bilden är att det var förväntat. Siffran fortsätter bekräfta att vi sett vändpunkten för amerikanskt inflation, vilket är ett välkommet bevis”, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

Han är dock lite oroad över att kärninflationen steg på månadsbasis.

”0,3% är lite för högt för att jag ska känna mig nöjd. Nu måste man börja titta på vad som händer enskilda månader eftersom vi hade sån inflationseffekt redan för ett år sedan.”

Att marknaden inte reagerade mer tror Robert Bergqvist beror på att det fanns förväntningar på analytikernas förväntningar, som låg just på 6,5%.

”Många hade hoppats på en ännu lägre siffra, vilket kan vara bra att tänka på när vi ser marknadsreaktionen”, säger han.

”För varje siffra blir vi mer och mer säkra på att inflationstoppen i USA nåddes i höstas, vilket innebär att vi också blir mer säkra på räntetoppen. Den här siffran talar för att det blir en mer normal räntehöjning nästa gång med 0,25%.”

USA, % december, 2022 Konsensus november, 2022
KPI, YY 6,5 6,5 7,1
Kärn-KPI, YY 5,7 5,7 6,0
Konsensusdata från Bloomberg
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Valour