USA överväger svartlista SMIC – aktien rasar

Trumpadministrationen överväger exportrestriktioner mot det kinesiska halvledarbolaget SMIC, rapporterar Reuters med hänvisningar till källor inom försvarsdepartementet, Pentagon. Aktien är ned nästan 20 procent på Hongkongbörsen på måndagen.
Foto: Mark Lennihan

Det är oklart varför Vita huset vill svartlista SMIC. Från Pentagon har inget svar getts medan andra källor uppger att det beror på SMIC:s kopplingar till Kinas militär. Det är något som är under granskning, enligt uppgift.

SMIC, som i ett uttalande uppgav sig vara chockade över uppgifterna, dementerade att det skulle ha några kopplingar till Kinas militär.

Om Trumpadministrationen fortskrider och svartlistar SMIC kan det även drabba de egna amerikanska bolagen LAM Research, KLA Corporation och Applied Materials som levererar tillverkningsutrustning för chip, skriver nyhetsbyrån.

Trumpadministrationen har mer än 275 kinesiska bolag svartlistade av olika skäl, däribland spionagemisstänkta Huawei och Hikvision vars övervakningskameror uppges användas för att förtrycka muslimska minoritetsgrupper i Kina.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här