Förvaltare: Tre köpvärda halvledarbolag

FÖRVALTARINTERVJU Affärsvärlden Analys+ har talat med ett par fondförvaltare som tipsar om tre heta halvledarbolag.
Förvaltare: Tre köpvärda halvledarbolag - halvledare-700_binary_6849869.jpg

I förra veckans sektorgenomgång undersökte Affärsvärlden Analys+ halvledarsektorn som konjunkturindikator. Huruvida halvledarna är en lämplig måttstock på ekonomin är svårt att säga, men tydligt är att bolagen har haft ett tufft 2018.

Johan Nilke, fondförvaltare på Lannebo, säger att inbromsningen i sektorn kan indikera på en allmän nedgång i ekonomin. Men den är inte orsakad av en it-bubbla à la millenniesskiftet.

– Tech-sektorns försvagning kommer under ett pågående handelskrig mellan USA och Kina, en nedstängd statsapparat i USA samtidigt som räntorna börjar krypa uppåt. Som total kan detta ju göra att ekonomin saktar in, vilket då syns i underleverantörernas orderböcker.

Bolagen själva spår dock en ljusare framtid, och flera halvledarproducenter tror att försäljningssvackan kommer ha bottnat ur under det första halvåret 2019. Johan Nilke tycker att sektorn är strukturellt intressant, men samtidigt manar han till försiktighet.

– Känslan nu är att det börjar vända litegrann, så man ska vara lite försiktig när aktiekurserna börjar takta uppåt. Viktigast är att kolla vad bolagen har exponering för – det finns ju underleverantörer som levererar till stabilare bolag.

Filip Boman, förvaltare på Öhman Fonder, har tittat närmare på halvledarbolagen. Även han påminner om att vara noggrann med vilka bolag man väljer att investera i.

–  Vinst- och försäljningsmässigt går det trögt, även om aktierna har gått bättre nu i det allmänna rallyt på börsen. Värderingarna har kommit upp lite, understödda av bolagens uppjusterade prognoser för helåret. Underliggande finns det en bra tillväxt för bolagen, men än så länge har vi inte sett någon vidare ökning i efterfrågan under 2019.

Men några halvledarbolag är fortsatt köpvärda, säger han. Topptrion består av israeliska Mellanox, koreanska Samsung och tyska Infineon.

– Mellanox är egentligen den bästa vi har. De gör utrustning för datacenter och är nu en av de strukturella vinnarna.

Elektronikjätten Samsung vinstvarnade i början av januari, men aktien har repat sig sedan dess. Och aktien är fortfarande köpvärd, enligt Filip Boman.

– Samsung är oerhört billigt, p/e-talet ligger fortfarande under tio. Samsung är världens största halvledarbolag, och de är överlägsna på verksamhetsområdet minne. DRAM är deras stora grej, och det används i grafikkort till datorer och kommer bli allt viktigare i framtiden.

Infineon är ett av de ledande halvledarbolagen i bilindustrin. Bolaget vinstvarnade nyligen, tyngt av försvagningen i den tyska bilindustrin.

– Den tyska bilindustrin har varit lite på vänt, men den långsiktiga trenden är ju att teknikinnehållet i bilar ökar. Det gör Infineon strukturellt intressant.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.