Globala chipförsäljningen ökar – igen

Den globala försäljningen av chip steg med 5,3 procent i november jämfört med samma månad året innan, enligt amerikanska branschorganisationen Semiconductor Industry Association.
Globala chipförsäljningen ökar – igen - China Japan Tech Restrictions
Ett halvledarchip från Kina. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Jämfört med föregående månad steg försäljningen 2,9 procent, enligt SIA.

Sammantaget såldes det chip för 48 miljarder dollar, motsvarande 492 miljarder kronor, under november.

Kina var den drivande faktorn med en ökning på 7,6 procent. Försäljningen till Europa steg med 5,6 procent och till Nord- och Sydamerika med 3,5 procent, medan den var negativ i Japan med 2,8 procent.

Att försäljningen lyfter kan vara ett tecken på en återhämtning. Chipförsäljningen har under senaste året brottats med en svag efterfrågan på viktiga marknader som smartphones samt stigande räntor vilka tyngt den ekonomiska tillväxten och handeln. Men nu tycks marknaden börja studsa tillbaka med hjälp av nya tekniker såsom artificiell intelligens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets