USA ur nollränteträsket

Ett stort antal väst­ekonomier inklusive Sverige fortsätter att löpa linan ut med nollränteexperimentet. USA och tillväxtmarknaders statspapper ter sig något friskare.
USA ur nollränteträsket - veckans-data-nr-14_binary_6953806.jpg

Veckans tabell visar marknadsräntor för ett antal större ekonomiers statspapper, räntor som fortsätter spegla nollränteexperimentet som följt finanskrisen. Dels kapade många centralbanker korta styrräntor, till i många fall negativa nivåer, och dels satte de aktiv räntepress nedåt på längre löptider, genom att långa räntepapper nettoköpts för att få till konstlat låga finansieringskostnader och avkastningskrav på investeringar och placeringar.

Globalt håller Schweiz centralbank, plus en säker hamn-status i placeringskretsar, landet med negativ statsränta på till och med 20 års löptid. Deflationsspöket Japan och den största, starka euroekonomin Tyskland har negativ statsränta i åtminstone tio år. Sverige har negativ statsränta på i alla fall fem års sikt, så Riksbankens nollräntepolitik ”lyckas” härmed få ungefär samma zombieränta som ECB kokat ihop för stora euroekonomier i norra och centrala Europa.

Rimligt säker realränta, alltså efter avdrag för inflation, finns inte på kartan i dessa länder, inte ens på längre löptider. Då måste placerare ta sig över till USA, vars centralbank Federal Reserve åtminstone börjat backa bandet på sitt nollränteexperiment lite försiktigt. Alternativt är det makrorisktagande i mer och mindre mogna tillväxtmarknadsländer som gäller.

Förr eller senare ställs centralbankernas fokus på uppblåsta tillgångspriser mot inflationsrisker. Därtill lär historieskrivningen inte utelämna experimentets strukturella följdeffekter, med zombiebanker, felinvesteringar och sociala slitningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.