Vaktombyte på börsen

I vår får rekordmånga börsbolag ny styrelseordförande. Mest stressigt blir det för Marcus Wallenberg, som kan komma att basa över tre bolag.

Samtidigt som det varit rekordmånga vd-byten, såväl förra året som hittills i år, så rör det på sig även i styrelserummen. I vår får minst ett tiotal stora bolag på Stockholmsbörsen ny ordförande. I två fall har stafettpinnen redan lämnats över, det gäller skoföretaget Wedins och grossisten Scribona.

I Wedins har en maktstrid utspelat sig, som slutat med att finansmannen Peter Lindgren, som köpte förre vd:n Roland Nilssons aktier 2005, fick ge sig. Lindgren gick på knappt ett år från noll till drygt 20 procent och sedan ned till ett par procent igen. I januari fick han lämna ifrån sig klubban till oberoende styrelseledamoten Ole Oftedal, som inledde med att sparka vd:n Ingrid Osmundsen.

I grossisten Scribona har finansmannen Theodor Dalensson nyligen tagit över i och med att hans riskkapitalbolag Nove Capital har blivit storägare.

Av de nomineringar som trillat in hittills kan man utläsa att en som kommer att få det hett om öronen åtminstone i stämmotider är Marcus Wallenberg. Han är redan ordförande i SEB sedan 2005, dessutom är han nominerad till ordförande i försvarsgruppen Saab och vissa bedömare tror att han även får ta över efter Claes Dahlbäck i skogsbolaget Stora Enso.

Där behövs krafttag och en ny strategi efter några svåra år, avgående vd:n Jukka Härmälä har misslyckats med förvärvet av amerikanska Consolidated Paper.

Stenbecksfären tar ett hårdare grepp om televerksamheten genom att Vigo Carlund tar ordförandeposten i Tele 2, Sven Hagströmer tackar då för sig. Det väcker samtidigt frågan om hur länge Pehr G Gyllenhammar kommer att sitta som ordförande i Kinnevik, och hur mycket makt han utövar där. När tar Cristina klubban själv?

Finansveteranen Lars Lundqvist, med ett förflutet i Trygg Hansa och SEB, senast som vice vd i SEB, är nominerad till Intrum Justitia. Lundqvist har litet blandat rykte.

Som före detta finanschef i SEB hoppas aktieägarna sannolikt att han ska borga för att det inte blir fler redovisningsskandaler i bolaget. Mindre smickrande är att Lundqvist aldrig lyckades vända SEB:s tyska verksamhet.

Gamle Volvochefen Christer Zetterberg tar över klubban i Carnegie efter Lars Bertmar, som enligt uppgift haft svårt att samarbeta med isländska huvudägaren Landsbanki. Det kan bli ett kortvarigt uppdrag om de seglivade ryktena om en affär i Carnegie blir verklighet. Landsbanki äger 20 procent, vilket är för lite för att på allvar ta kontroll över verksamheten, scenen öppnar för nya intressenter.

Ett annat omskrivet och omsusat bolag är omvärldsbevakaren Observer. Där drog aktien i väg kraftigt redan före jul när det blev känt att Anders Böös, med ett förflutet som vd för Hagströmer & Qviberg och Drott, var nominerad till ordförande. Han har fått ett rykte som osentimental städkille, vilket är precis vad Observer, som inte har lyckats komma tillbaka efter nedgången för ett par år sedan, behöver. Här är även en ny vd på plats, Niklas Flyborg, tidigare på it-konsulten Mandator.

Sist men inte minst får Handelsbankens avgående koncernchef Lars O Grönstedt ta rorkulten i storbanken när företrädaren Arne Mårtensson nu går till sjöss. Hans Dalborg sitter sannolikt ännu ett år i Nordea, men till stämman 2006 måste banken ha löst successionsfrågan efter vd Lars G Nordström, och då kan han lämna sin post.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.