Var beredd på nästa resa
Svensken håller fortfarande hårt i plånboken och att köpa dyra husvagnar verkar inte locka särskilt mycket. I den senaste fordonsstatistiken från SCB för januari månad minskade antalet nyregistrerade husbilar med 17 procent och husvagnarna med mer än det dubbla. Jämförelsemånaden är januari i fjol och det rådde inte högtryck i branschen då heller.
Under de första nio månaderna i fjol minskade husvagnstillverkaren Kabes försäljning med 24 procent, men vd Alf Ekström såg ändå en viss återhämtning av efterfrågan. Orderingången för både husvagnar och husbilar av 2010 års modell ökade under den senare delen av perioden.
Kabe är en fullsortimentsbutik när det gäller husvagnar, husbilar, släpvagnar och all världens tillbehör som gör resan och campingen ännu behagligare. Bolaget är marknadsledande i Sverige, men produkterna säljs även i övriga Norden och en mindre del av husvagnsproduktionen, cirka 10 procent, säljs i Tyskland och i Holland.
På Kabes största marknad, den svenska, uppgår marknadsandelarna för bolagets husvagnar till nästan 40 procent och då ingår det helägda slovenska lågprismärket Adria med en andel på 14 procent. Husbilarna av märket Adria hade en marknadsandel på 12 procent i Norden och var det mest sålda märket under det första nio månaderna i fjol. I Kabes sortiment finns allt ifrån lågpris- till lyxmodeller. Den typiska husvagnsköparen är en villaägare och den som tidigare ägt båt väljer att köpa husbil.
Trots dåliga försäljningssiffror för branschen hade det säkert sett ännu värre ut om inte räntorna hade varit så förmånliga. Hos en återförsäljare kan en Kabe Diamant 2010 bli din för 400 000 kronor med en kontantinsats på minst på 20 procent och en ränta på 4,5 procent. Många gånger har köparen en gammal husvagn som inbyte och med en lång löptid blir det inte så svettigt att klara av månadsbetalningarna. Men rädslan för att bli av med jobbet gör att familjer skjuter på sina köp och kanske väljer att hyra i stället eller så slår man till på en begagnad.
Kabe har skurit ner rejält på personalen under 2008. I slutet av september i fjol var antalet anställda 318, vilket är en minskning med en tredjedel från året innan. Bolaget har kunnat skära så pass mycket inom produktionen, då det funnits ett lager att beta av först. Den försämrade efterfrågan på husbilar och husvagnar har lett till en överkapacitet, vilket har medfört prispress på marknaden. Kabe har lyckats stå emot ganska väl då rörelsemarginalerna låg på 6,2 procent under det tredje kvartalet i fjol. Visserligen är det omkring 2 procentenheter lägre än för bara ett par år sedan, men ändå på en hyfsad nivå tack vare besparingarna.
Affärsvärlden har sedan länge varit positiv till Kabe-aktien. Det välskötta bolaget har en stark marknadsposition och är starkt finansiellt med en nettofordran på 80 miljoner kronor. Nackdelen är att vi tror att tillväxten dröjer och den dåliga likviditeten i aktien, då grundarfamiljen Blomqvist äger 57 procent av kapitalet och 73 procent av rösterna.
Under det senaste året har aktien rusat med 133 procent och värderas till 15 gånger vinsten i år och 14 nästa. Säsongsmässigt är det tredje kvartalet det sämsta då det belastas med kostnader för nya årsmodeller, produktionsstarter och mässor, men det är tveksamt om försäljningen verkligen tog fart i slutet av förra året. Husvagnstatistiken tyder inte på det och vi får ser hur Kabes rapport i nästa vecka för fjolårets sista kvartal blir.
Det kommer att dröja innan den senaste lyxiga husbilen Royal 880 LT blir en storsäljare. Men aktieägarna kan nog återigen glädjas åt en generös utdelning till våren och på sikt kommer nordborna att vilja byta ut sina husvagnar som börjar bli allt mer föråldrade. Vi väljer därför att rekommendera köp.
nyckeltal
Miljoner kronor 2008 2009p 2010p
Omsättning 1 352 1 030 1 061
Rörelsemarginal 5,6% 6,0% 6,2%
Vinst/aktie, kr 5,3 4,8 5,0
P/e, vid kurs 71,50 15 14
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.