Varannan svensk spår sämre ekonomi

Hushållens förväntningar om Sveriges ekonomi sjunker, och nästan varannan befarar att landets ekonomi skall försämras. Det visar SKOP:s senaste undersökning av hushållens ekonomiska förväntningar som genomfördes mellan den 4 och 19 oktober.

“Nästan varannan svensk befarar nu att landets ekonomi skall försämras under det kommande året. Det är den starkaste pessimismen på nästan tre år. Inte sedan december 2012 har pessimisterna varit lika många”, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

“Den senaste månaden har nyheterna dominerats av flyktingströmmen till Sverige och politiska företrädare från flera partier har förklarat att situationen håller på att bli ohållbar. Situationen har till och med jämförts med depressionen under 30-talet”, fortsätter han.

Störst pessimism syns bland Sverigedemokraternas sympatisörer, men även bland rödgröna sympatisörer är pessimisterna fler än optimisterna.

Förväntningarna om den egna hushållsekonomin sjunker samtidigt till den lägsta nivån sedan september 2011.

SKOP:s makroindex över de ekonomiska förväntningarna var -33,0, vilket kan jämföras med -18,2 i föregående mätning. Makroindex är skillnaden mellan de som tror att den ekonomiska situationen i Sverige skall förbättras respektive försämras. Ett negativt makroindex visar att pessimisterna är fler än optimisterna.

Undersökningen visar att 48,6 procent befarar att Sveriges ekonomi ska försämras under det kommande året, jämfört med 35,9 procent i förra undersökningen. Andelen som tror att ekonomin ska förbättras uppgår till 15,6 procent, vilket kan jämföras med 17,7 procent i förra undersökningen.

SKOP:s mikroindex för hushållens förväntade levnadsstandard sjönk till +4,4 från +9,1 föregående mätning. Mikroindex är skillnaden mellan de som tror på ökad respektive minskad levnadsstandard för det egna hushållet. Ett positivt mikroindex visar att optimisterna är fler än pessimisterna.

Det är nu 17,5 procent som tror på en förbättrad hushållsekonomi under det kommande året, jämfört med 22,2 procent tidigare. Andelen som tror att hushållets ekonomi kommer försämras uppmättes till 13,1 procent, oförändrat från förra undersökningen.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här