Varningen: Värsta rapportsäsongen på tre år väntar

Europeiska bolag är på väg mot den sämsta kvartalsrapportsäsongen på tre år sett till vinst per aktie, med omsättningsfall för första gången sedan början på 2018, enligt en sammanställning av analytikerkonsensus från dataanalysföretaget Refinitiv.
Varningen: Värsta rapportsäsongen på tre år väntar - frankfurt-dax-trader-700_binary_6973492.jpg

Bolag listade på det regionala indexet Euro Stoxx 600 väntas i helhet rapportera minskningar om 2,2 procent i tredje kvartalets vinst per aktie. I förra veckan var den förväntade minskningen 1,9 procent.

Omsättningsminskningen analytikerna räknar med är 0,3 procent lägre i kvartalet. Här har siffran dock förbättrats från minus 0,4 procent från förra veckan.

Tänkbara orsaker till den negativare synen i analytikerkåren är ett flertal svaga indikationer från konjunkturindikatorer som inköpschefsindex, som så sent som i går kom in under den avgörande indikatornivån 50 för USA, och stora delar av Europa. Den försiktigare synen kan i sin tur vara en konsekvens av handelskonflikten mellan USA och Kina, den utdragna brexitprocessen och försvagningar i den tyska industrin.

Om analytikerna ges rätt blir kvartal tre det tredje raka kvartalet som har kommit in svagare än det föregående.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco