”Vi är förtjusta i bankerna”

Det finns en värderingspotential på minst 50% i flera banker, säger Johan Swahn, som förvaltar Nordea Global Stars.
”Vi är förtjusta i bankerna” - Johan_Svahn

Du förvaltar fonden Nordea Global Stars. Hur ser fondens strategi ut?

”För det första är det en hållbar fond. Vi försöker få till en bra kombination av riskjusterad avkastning och hållbarhet, där vi fokuserar risken och diversifierar portföljen. Vi brukar säga att vi har två buckets, eller hinkar, i fonden.”

Vad är det för hinkar?

”Vi har en hink som vi kallar ”moat” and ”tailwind”, det vill säga vallgrav och medvind. Det kan exempelvis vara bolag med starka varumärken eller operationell medvind. Den andra hinken kallar vi för ”expectations gap”, där vi har en åsikt som avviker från marknaden. Här hamnar väl vi i det som brukar kallas för värdeaktier. Men det är svårare att hitta sådana case. Hittar man tio stycken så är det bra.”

Har du något exempel på ett sådant värdecase?

”Just nu är vi ganska förtjusta i bankerna och gick övervikt i sektorn inför presidentvalet förra året. De såg väldigt billiga ut ur ett historiskt perspektiv, samtidigt som de fanns flera händelser som skulle kunna förbättra utsikterna för bankerna, framförallt presidentvalet och vaccinet. Med vaccinet kommer ju även möjligheterna att börja dela ut pengar och köpa tillbaka aktier som man inte har fått under det gångna året.”

Har ni något riktmärke, värderingsmässigt, för bankerna?

”Många banker handlades runt 0,3 gånger bok för något år sedan, men vi tycker att de borde handlas runt 0,9. Nu har de ju fått fart och gått starkt det senaste, men vi tror att det finns åtminstone 50% kvar.”

Johan Swahn

Förvaltar: Nordea Global Stars

Förvaltat kapital: Ca 20 miljarder kronor

Avkastning YTD 2021: 4,0%

Avkastning 2020: 6,6%

Avkastning sedan start 2016: 107%

Vilka banker har du i fonden?

”Ett av våra största innehav inom bank är Citigroup i USA och ING i Europa. Vi var inne i Unicredit men sålde när VD:n plötsligt slutade. Istället köpte vi Credit Agricole och en brasiliansk bank som heter Itau.”

Du verkar vara lite inne på att fiska coronaförlorare. Kan du berätta om något sådant case?

”Ja. Vi tror ju att pandemin är över till midsommar, och då kan det vara bra att äga aktier som har gått dåligt under Corona. Bankerna är ju verkligen ett exempel på ett sådant case, men vi äger också Welbilt som levererar köksutrustning i USA. Det blir ju ett uppdämt behov efter köksrenoveringar, och restauranger kommer såklart öppna upp så småningom igen. Det kan nog bli ett bra år för dem.”

Ni äger också Global Payments. Hur kommer det sig?

”Det är lite på samma tema. Det är ett mjukvarubolag som sysslar med något som på engelska heter merchant acquire. De sätter helt enkelt ut betalterminaler i butiker och gör så att olika företag kan ta betalt, både online och i fysiska butiker. Det är ett bra bolag med stark marknadsposition och fina tillväxtmöjligheter framåt.”

Ni har nyligen plockat in den franska försäkringsjätten Axa. Varför?

”Axa är extremt billigt idag och gynnas av stigande räntor som vi tror att vi kommer få se de närmsta åren. Dessutom har de en potentiell trigger i USA. För några år sedan köpte Axa det amerikanska sakförsäkringsbolaget Excel och sedan dess har gått ganska trögt för dem. Men de verkar så sakteliga ha börjat få ordning på USA-affären, och vi tror på bolaget inför 2021.”

Ni äger svenska Autoliv också?

”Absolut, det är vårt största innehav i Norden just nu. Bolaget har ju tagit mycket stryk under corona då i princip alla deras kunder stängde ned sina fabriker. Men nu har det ju börjat komma igång så sakteliga, och aktien närmar sig en mer rimlig värdering. Jag tror att de kan expandera marginalerna kraftigt under kommande år. Bolaget har tagit en stor marknadsandel, vilket har kostat väldigt mycket då verksamheten är så forskningstung. Men nu tror jag att det är läge att skörda frukterna när bilproduktionen kommer igång igen.”

Har du några konkreta råd för att bli en bättre investerare?

”Mitt bästa tips är att skilja på bolag och aktie. Jag tittar på aktiens kurshistorik och ser i vilka perioder den har fungerat, och när den inte har fungerat. Det finns väldigt mycket gratis att hämta av det, men folk verkar inte vara så vidare bra på det. Exempelvis banker är inget du ska äga över tid, det är ju en väldigt konkurrensutsatt affärsmodell. De tjänar inte så mycket pengar som folk tror, inte över tid i alla fall. Men ser man på hur de rör sig på börsen så går de ganska ofta upp väldigt mycket under en kort period, och ned långsamt under en längre period.”

Hur tycker du att en sådan strategi har varit, rent avkastningsmässigt?

”Vi har som målsättning om att slå index med tre procentenheter per år. Under tiden jag förvaltat fonden, sedan januari 2017, har vi slagit med 6-7 procentenheter per år.”

Slutligen: har du något lästips att dela med dig av?
”De viktigaste böckerna jag har läst är de inom behavioural finance. Jag tycker att man kan börja med att läsa ”The little book of behavioural investing” av James Montier, värdeguru på GMO. Om man vill läsa lite längre ska man gå vidare med Kahnemans ”Thinking, fast and slow”. Det är extremt viktigt att kunna förstå sina egna biases så att man kan justera för dem. Om man äger en aktie måste man också kunna motivera att aktivt köpa den till samma pris. Annars är det dags att sälja!”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.