”Vi har högaförväntningar på oss”
![]() |
NYBANTAD: Vd Ola Berglunds personalstyrka har halverats.
|
2004 har börjat bra för IT-konsulten Enea, som var ett av de bolag som körde ordentligt i diket efter kraschen.
Enea-aktien, noterad på Attract 40, har hittills i år stigit med 85 procent, och är därmed börsens näst mesta vinnare hittills i år – endast slaget av förhoppningsbolaget Pricer som under förra veckan rusade på börsen.
Bakom Eneas kursryck ligger delvis att företaget förra veckan annonserade ett nytt avtal med Nokia Networks, angående leverans av utrustning för infrastruktur.
– Nokia är en gammal kund till oss men det nya avtalet är ett resultat av att vi under hösten jobbat hårt med intäktssidan, säger vd Ola Berglund.
Likvid aktie
– De affärer vi har gjort tidigare har varit enligt en affärsmodell som i stort sett varit förlegad. Det nya avtalet ger oss en starkare koppling mellan bolagen, vi blir en bättre leverantör och kan vara mer proaktiva. Totalt har vi förhandlat om tre större avtal, varav Nokia är ett och de två andra inte har offentliggjorts än.
En annan anledning till kursuppgången är dock att aktien är extremt likvid och ett populärt papper för såväl småsparare och daytraders som riskvilliga finansmän. Per Lindberg, telekomanalytiker på Dresdner Kleinwort Wasserstein och IT-investerare, är sedan något år bolagets enskilt största ägare.
– Vi är väl medvetna om att vi har höga förväntningar på oss och det är klart att det innebär en press på företaget och ledningen. Men det är ändå en positiv press jämfört med de där åren som folk tvivlade på vår existens.
För uppgången i aktien ska ses mot att bolaget har minst sagt hårda år bakom sig, kantade av förluster, vinstvarningar, lönesänkningar för personalen och kraftiga rationaliseringar.
“Ett bättre företag idag”
– Det har varit väldigt tufft. Vi har minskat personalstyrkan med 45 procent och strukturerat om. Men det var också ett nyttig uppvaknande. När lågkonjunkturen slog oss i huvudet 2001 hade vi 33 år av obruten tillväxt bakom oss, plötsligt var vi tvungna att ändra mentaliteten internt i bolaget för att överleva. Jag tror att vi på många sätt är ett bättre företag idag, vi har ett bättre affärstänk än tidigare.
Under 2003 lyckades bolaget minska sina förluster och få ordning på den tidigare problematiska USA-verksamheten men som underleverantör till flera av telekombranschens jättar, bl a Ericsson, Nokia, Samsung och Fujitsu, är orosmolnen fortfarande många och stora.
– Det är fortsatt tufft. Vi räknar med att de stora affärerna tar fart först när operatörerna börjar investera och köpa utrustning från de stora leverantörerna igen. När det blir är en öppen fråga. Det man kan säga är att det finns en allmänt större optimism idag än för bara ett kvartal sedan. Det borde kunna lätta upp under 2004.
Vad ser du som det största problemområdet i er verksamhet?
– Konsultverksamheten i Sverige. Det gäller inte bara Enea utan hela marknaden. Konsultmarknaden som helhet lider fortfarande av alltför stort utbud och för liten efterfrågan. Det är ett strukturellt problem som pressat priserna nedåt och som alla lider av, men som tyvärr kommer att fortsätta.
I somras tog ni in 90 Mkr i en nyemission, hur länge ska de räcka?
– De ska räcka tills vi står på egna ben igen och är lönsamma. Vi räknar inte med att ta in mer pengar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.