”Vi sydde ihop Altor-affären i natt”

Det säger Vegard Søraunet, fondförvaltare på Odin fonder som är tredje största ägare i XXL. Han och en partner från Altor kommenterar nu vad kedjans nya storägare kan bidra med i det problemtyngda sporthandelsbolaget.

På onsdagen stod det klart att Altors fond IV har köpt 7,1 miljoner aktier i XXL. Därmed äger Altor 14 miljoner aktier i XXL, motsvarande 10 procent av aktierna, enligt ett flaggningsmeddelande. Därutöver är Altor på väg att köpa ytterligare nästan 3,1 miljoner aktier, eller 2,2 procent, för 25 norska kronor styck i XXL från bolaget självt. Det är en affär som kräver godkännande från en extrastämma i bolaget.

Vegard Søraunet, fondförvaltare på Odin fonder är tredje största ägare i XXL:

– Vi satt till klockan 23 inatt och sydde ihop Altor-affären, säger han.

– Det har varit uppenbart att bolaget behöver hjälp och det man framförallt behöver hjälp med är att få upp andelen egna varumärken. I dagsläget ligger XXL på en försäljning där sju procent är egna varumärket, det är långt under konkurrenter som Stadium med det egna varumärket Everest.

Enligt honom kan Altor bidra till att öka andelen egna varumärken till mellan 20 – 25 procent, och Altor, med Harald Mix i spetsen, har bra track record vad gäller egna varumärken efter sitt ägande Byggmax, Rossignol och Helly Hansen.

– För att Altor skulle kliva in som ägare var de tvungna att ta en stor post och därför fick vi, alla större ägare hjälpa till, också storägaren Tidemandsen som sålde 2,4 miljoner aktier till ett pris om 25 norska kronor. På liknande sätt fick alla större ägare i XXL sälja av en motsvarande andel av sitt innehav.

– De egna aktier som företaget har köpt för att täcka personaloptionsprogrammen kommer inte att vara relevanta på grund av den dåliga aktiekursutvecklingen. Därför ser vi det också som en bra lösning att företaget säljer dessa aktier och får in cash i balansräkningen samtidigt som det kan hjälpa Altor att få en större ägarandel i företaget.

I dagarna öppnade XXL för första gången ett nytt varuhus i centrala Malmö, i köpcentrumet Triangeln. En ökad närvaro i södra Sverige är ingenting som Vegard Søraunet tror är en lyckad strategi framåt.

– Problemet med södra Sverige är att man inte har fyra säsonger, som XXL har i exempelvis Norge men också Österrike där man har gått in, samt i södra Tyskland där XXL vill komma in.

XXL har tidigare varit ägt av EQT och bolaget har själva påpekat att de har en erfarenhet av att vara private Equity-ägda. I nuläget sitter Anders Misund med i styrelsen, han är ansvarig för EQT i Norge. På extra stämman vill man från XXL:s sida även få in någon från Altor i styrelsen. Om det blir så att Misund lämnar för Altor-partner återstår att se, och är ingenting som Altor kan kommentera i nuläget.

Hugo Maurstad, partner på Altor, ansvarar för investeringen. 

– Vi är tacksamma att de andra stora ägarna har öppnat för att vi ska gå in i ägande och ser fram emot att gå med i styrelsen och arbeta med dem, säger han och tillägger:

– XXL är en mycket stark plattform, som en nordisk marknadsledare både vad gäller butiker och e-handel. De har växt väldigt snabbt, särskilt de senaste åren och har under det gångna året haft en hel del problem. Vi kommer att bidra till att öka fokuseringen på bättre verksamhet med ett starkare fokus på lönsamhet. Och vi kan dra nytta av vår kunskap från leverantörssidan som ett viktigt komplement till vad företaget idag har. Som ägare till Helly Hansen, Rossignol och Navico kan vi bidra med insikt om att XXL kan dra nytta av.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.