Buy&Hold-portföljen: Tack och adjö

Efter fem år väljer vi att avsluta portföljen. Den gick ungefär som index mätt sedan start.
Buy&Hold-portföljen: Tack och adjö - Buy and hold
Buy & Hold

Det var i slutet av december 2018, för fem år sedan, som vi startade Buy&Hold-portföljen. Den har avkastat marginellt bättre än börsen sedan start, +105% mot +97%. Men vi har inte varit helt nöjda. Trenden har varit att portföljen tappat mer och mer mot index under senare år. För 2023 blev resultatet +11,8% mot +18,5% för OMXSGI.

*Buy&Hold-portföljens strategi

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Så när portföljen nu fyller jämnt tänker vi att det räcker. Vi slutar att investera i Buy&Hold-portföljen och räknar med att avveckla portföljen, som existerar i sinnevärlden på en depå hos Nordnet. Avkastningen ska skänkas till välgörenhet.

Det som återstår är några avslutande tankar om denna portföljsatsning.

Goda ambitioner

Det fanns ett par grundtankar bakom portföljen som vi fortfarande tycker är sunda. Den ena handlar om att aktiva portföljer ofta har svårt att ”låta vinnarna löpa”. Alltså att inte lockas ta hem vinst i aktier som går bra. Extrema vinnaraktier kan över lång tid svara för en betydande del av avkastningen i en portfölj. Tänk Microsoft över 50 år. En mekanisk Buy&Hold-portfölj skulle kunna fånga upp den typen av avkastning i och med att strategin* gör att vi sällan säljer innehav.

En annan tanke var att portföljavkastningen skulle ge en bild av hur lyckad redaktionens rådgivning var. Strategin är att investera i alla aktier som får köpråd. Vi följer löpande upp våra råd på ett års sikt och vet att köpråden som grupp har signifikant överavkastning mot index mätt över längre tid. Den relativa avkastningen för ca 1 300 utvärderade köpråd är 12,8%. Det kunde vara intressant att fånga i en mekanisk strategi.

Så länge börsen ångade på verkade strategin fungera. När portföljen noterade sina ATH sommaren 2021 låg avkastningen på 150% mot 105% för index. Men den trenden vände alltså till det sämre. Detta har utan tvekan att göra med att tillväxtakter haft en sämre avkastning efter 2021, delvis som följd av ränteuppgången.

De senaste  årens utveckling indikerar även att Buy&Hold-portföljen inte riktigt passar vårt arbetssätt:

  • Råden sätts på ett års sikt och inte som köp-och-behåll-rekommendationer. Det korrekta för att fånga rådens överavkastning är egentligen att sälja aktierna när råden löper ut. Det är vanligen efter ett år. Detta går dock mot ambitionen att behålla vinnare.
  • Väldigt många aktier som vi inte längre tror på blir kvar i portföljen enligt nuvarande strategi. Det beror på att vi ofta väljer bort att skriva om aktier vi finner ointressanta istället för att göra en analys som slutar med säljråd. Det kan vara en aktie vi gillade för två år sedan och som då köptes till portföljen. Där blir den kvar. En majoritet av innehaven har faktiskt negativ avkastning, nämligen 153 stycken mot 143 innehav som står på plus.

Vårt vis att arbeta har inte passat så bra att bygga portföljen kring. Det kan även nämnas att den blivit mer och mer komplex att hantera. Med 295 innehav har det framför allt varit en del nyemissioner att hantera. Något vi förvisso borde förutsett.

Vinnare & förlorare

Det här med långsiktiga vinnare då – hittade vi några sådana? Av de tio aktier som gått bäst under de senaste fem åren hade vi med tre i portföljen – Evolution (fjärde bästa aktie), Bonesupport (nr 6) och NCAB (nr 10). Det stämmer också att vi i alla dessa aktier haft analyser med slutsatsen att de inte längre varit köpvärda efter inköpstillfället (se här, här och här). Det finns alltså goda skäl att tro att utan en mekanisk köp-och-behåll-strategi skulle de inte varit kvar i en portfölj och avkastat mer och mer.

Hela listan på portföljens tio bästa aktier finns här intill. Listan anger både procentuell avkastning som vi hittills talat om och ”bästa aktier” i termer av de som tjänat mest pengar i kr. Det är inte helt och hållet samma sak och skillnaden ligger så att säga i vår långsiktiga tilltro – hur många gånger vi köprekommenderat en aktie och varje gång investerat 1000 kr i den genom åren.  Note har vi till exempel investerat i fyra gånger och i Evolution två gånger.

Skillnaden mellan dess två mått på utveckling är ännu mer slående bland de dåliga aktierna. Det finns en handfull där vi förlorat nästan allt på ett enstaka inköp. Som Thunderful. Men det som skadar ännu mer är stora kursfall i aktier där man investerat mycket. Som Dustin som vi köpt in varje år till Buy&Hold-portföljen (alltså 5 gånger), DistIT med 3 inköp och Tobii med 3 inköp.

Notera dock att dessa avkastningssiffror är exklusive utdelningar vilket straffar till exempel Dustin en del. När det gick bra så delade det bolaget ut en hel del pengar.

Liknar 80/20-regeln

Även om vi inte kör vidare med portföljen länge nog för att få riktigt bra historik så finns ändå klara indikationer på att det är ett mindre antal innehav som skapar väldigt mycket av avkastningen över tid. De 48 bästa innehaven genererar hela den positiva avkastningen för Buy&Hold-portföljen. Dessa aktier är ca 16% av antalet innehav och 20% av investerat kapital i portföljen.

Försäljningar

Under portföljens fem år gjordes bara 26 försäljningar som följd av att nya säljråd sattes på innehav. Ungefär lika många bolag har lämnat portföljen efter bud. Det senaste budet är det på Permascand om 17 kr per aktie som vi avser acceptera.

Man kan spekulera i att problemet med vår portfölj var att den saknade bra mekanism för att rensa ut de svaga innehaven. “Let your winners run” är bara ena halvan av det klassiska börsordspråket. “Cut our losers short”, är ju inledningen.

Affärsvärlden fortsätter att jaga index med vår två andra portföljer Afv-portföljen och Utdelningsportföljen. Men för Buy&Hold-portföljens del är det härmed tack och adjö.

 

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer

Annons från Spotlight Stock Market