Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktierna som lyfter på sur börs

2019-11-12 10:39
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en försiktig uppgång men vände efter tjugo minuters handel nedåt.

Flera industri- och verkstadsaktier bytte samtidigt plats med defensiva aktier i toppen bland storbolagen, men Telia i främsta ledet.

Vid klockan 9.55 var OMXS30 oförändrat vid nivån 1.764. Aktier för 3,5 miljarder hade då omsatts. På de europeiska börserna var CAC40 upp 0,1 procent medan DAX i Frankfurt var upp 0,3 procent.

Marknaderna riktar på tisdagen blickarna mot ett anförande som Donald Trump ska hålla vid Economic Club of New York, klockan 18 svensk tid. Frågan är i huvudsak i vilken mån han kommer att beröra de pågående handelsförhandlingarna med Kina. På handelstemat rapporterade New York Times att Donald Trump denna vecka väntas meddela att han skjuter på beslutet att eventuellt införa biltullar mot EU i sex månader.

På OMXS30 tog konjunkturoro över humöret efter en initial uppgång för verkstad och industriaktier. Telia var upp 0,7 procent, framför SCA och Essity som steg omkring 0,5 procent vardera.

Läs mer: Uppskruvad retorik i Telia-affären

Volvo steg 0,4 procent och trotsade därmed en profetia från Morgan Stanley, som tror att Volvos aktiekurs kan komma att följa bolagets vinst per aktie nedåt under 2020 i takt med att produktionsneddragningar riskerar att tynga marginalen. Riktkursen skruvades ner till 130 kronor (135) med bibehållen rekommendation undervikt.

Läs mer: Morgan Stanley: Volvos resultat nog toppen innan det vänder nedåt

I motsatt riktning placerade sig Kinnevik med en nedgång på 1,2 procent på tisdagen, som är sista dag att handla aktier med rätt till Millicon-aktier. Tele2, Ericsson och Boliden var ner mellan 0,7-0,8 procent.

Utanför storbolagslistan har flygbolaget SAS fått en höjd riktkurs av Nordea Markets till 22 kronor från 17 kronor med upprepad köprekommendationen. Aktien var upp 4,4 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze som på måndagen meddelade att bolaget har lämnat in en rekonstruktionsplan samt en begäran om ackordsförhandling till Stockholms Tingsrätt, steg 9,2 procent.

I samma sektor steg även Paradox 7,4 procent, trots en rapport för det fjärde kvartalet som underlevererade mot analytikernas förväntningar på både omsättning och resultat före skatt.

Läs mer: Carngie tror på lättnadsrekyl för gamingbolaget

Ljudboksföretaget Storytels förlust före skatt ökade till -76,3 miljoner kronor i det tredje kvartalet jämfört med -63,3 miljoner kronor i motsvarande kvartal föregående år, och aktien sjönk 1,6 procent. Prognoserna för helåret upprepades med en precisering av ökningen av streamingintäkter med 39 procent för helåret. Tidigare prognos var övre delen av målsättningen 36-41 procent.

Läs mer: Storytel faller efter rapporten

Oscar Properties steg något efter en kvartalsrapport där rörelseresultat för det tredje kvartalet ökade till 58,1 miljoner kronor (103). Åtta stycken bostäder såldes och en bostad bokades. Inga nya bostäder byggstartades under kvartalet.

Läs mer: Oscar Properties visar vinst, men omsättningen rasar

Den försäljning som aktieägare i Bygghemma, och då framförallt FSN Capital, aviserade efter börsstängning på måndagen är nu genomförd. Det var sedan tidigare klart att EQT skulle köpa nästan 18,3 miljoner aktier, eller 17 procent av bolaget, till kurs 47:50 kronor. Aktien steg 3 procent till 49 kronor.

Ratos som på onsdagen håller kapitalmarknadsdag fortsatte på den inslagna vägen och steg 0,4 procent. Sedan rapporten för det tredje kvartalet har aktien avancerat 23 procent. I tisdagens upplaga av Dagens industri varnade dock tidningens analytiker Richard Bråse för att uppgången möjligen vilar på lös grund med hög skuldsättning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom