Analytiker: Fyra köpvärda energiaktier på Wall Street

2016-02-16 10:50 Per Tolgraven
Foto: imago/Xinhua/All over press

Nästan alla aktier i olje- och gassektorn har gått uselt sedan en tid tillbaka. Trots det ser analytiker på Wall Street en uppsida på lång sikt för fyra av dem, skriver finanssajten 24/7 Wall Street.

Några av de största bolagen i energisektorn har sett sina kurser falla med långt över 50 procent på ett drygt år. Dessutom väntas vågen av konkurser i branschen bara ha börjat.

Ändå har vissa bolag en otrolig uppsida på lång sikt, enligt analytiker. Några har behållit rekommendationen ”Buy” och ”Outperform” medan andra bestämt sig för att slakten har gått för långt, skriver 24/7 Wall Street.

De fyra aktier det handlar om är Antero Midstream, Exxon Mobil, Hess och Kinder Morgan.

Antero Midstream får rekommendationen ”köp” av investmentbanken Janney Capital Markets som tror att tillbakagången för kursen erbjuder ett attraktivt tillfälle som kommer att ge överlägsen utdelning på lång sikt. ”Om investerare köper bra tillgångar när utsikterna ser som mörkast ut har de historiskt sett blivit rikligt belönade”, skriver banken i en februarirapport.

Exxon Mobil är en av de få säkra utdelarna i oljesektorn. Merrill Lynchs energianalytiker Doug Leggate skar i februari ner utdelningsprognoserna för alla stora amerikanska oljebolag utom två, däribland Exxon. Ledningen har skiftat till kapitalbevarande när branschen går in överlevnadsläge, enligt Merrill Lynch.

Hess är Goldman Sachs huvudkandidat i sektorn till att göra bra ifrån sig även om oljepriset hamnar på ett genomsnitt av 35 dollar fatet de närmaste tre åren. Investmentbanken tog även med bolaget på sin högt värderade ”Conviction Buy”-lista. Hess valdes ut för sina nya projekt, flexibilitet i skiffer, stora likviditet och förmåga att hitta ytterligare tillgångar, skriver 24/7 Wall Street.

Kinder Morgan fick en sällsynt dubbel uppgradering av Credit Suisse i slutet av januari, först till ”Outperform” och därefter till en målkurs på 20 dollar. Enligt analytikern John Edwards var det svårt att se mycket nedsida från och med nu, oavsett vad som händer på energimarknaden. Kinder Morgan stängde andra veckan i februari på 14,96 dollar.

24/7 Wall Street utfärdar också en varning. Om oljepriset inte börjar återhämta sig eller om priset fortsätter nedåt kan vi räkna med att analytikerna tagit allvarligt miste eller är för tidigt ute. Sajten påminner också om att de flesta analytiker försvarade olje- och gassektorn redan för ett år sedan då både aktiekurser och oljepris låg betydligt högre.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom