Analytiker: Oljepriskrisen överlever pandemin

Efterfrågechocken som vållats av covid-19 kommer inte nödvändigtvis att vara över samtidigt som pandemikrisen är det, och det är därför inte osannolikt att oljepriserna letar sig under 10 dollar per fat, anser en betydande andel analytiker i en prognossammanställning. Priserna kan till och med bli negativa, enligt Citi.

Ett stundande krismöte inom Opec+ och de rekordstora åtgärder som väntas därifrån kommer väga lätt i förhållande till den långvariga efterkrig som marknaden står inför, enligt flera analytiker som deltagit i en enkät från CNBC.

Beteendemönster kommer att ha förändrats, bland annat avseende flygresvanor, enligt Standard Chartereds oljeanalytiker Emily Ashford och Paul Horsnell.

”Element av efterfrågeförlusten kommer att finnas kvar även efter det att viruset är borta, något som kommer drivas av en permanent förändring i hur vi flyger och även efterfrågetapp från verksamheter som inte lyckas komma på fötter efter den här chocken”, skriver de i en kommentar till nyhetskanalen.

Citis oljeanalytiker varnar för att priserna kan bli negativa, en ståndpunkt som dessutom replikeras av JBC Energy. Producenter kommer snart att få betala för att bli av med sitt överskott när lagerplats blir mer värt än själva oljan.

”Den aldrig tidigare skådade lageruppbyggnaden kan innebära negativa oljepriser om världen eller vissa regioners lagerkapacitet tar slut, vilket inte alls är omöjligt”, skriver Citi.

Stöd för den synvinkeln kan hämtas bland annat från internationella energimyndigheten IEA, som i förra veckan var ute och varnade för att Opecs förslag om att minska utbudet med 10 miljoner fat per dag ändå skulle leda till lageruppbyggnad på historiska extremnivåer – lager som enligt energimarknadsrådgivaren Tri-zen redan är fyllda till 70 procent av global kapacitet.

Citi menar att de som agerar i det geopolitiska oljemarknadsspel som nu äger rum är helt maktlösa. Det mesta talar måhända för att Opec+ når en rekordutbudsminskning, men även om USA skulle skynda till för att bidra med utbudskapningar så räcker det inte på långa vägar.

”Till syvende och sist kommer de inte att kunna stävja prisfallet ned till nivåer under 10 dollar per fat mot slutet av april”, skriver Citi, vars enkätsvar är ett snittpris på 17 dollar per fat i det andra kvartalet.

Medianen i enkäten var 20 dollar per fat, med runt en tredjedel av respondenterna under den nivån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets