Apple-chefen: Extrema utmaningar globalt

Direkt efter att ha rapporterat den största kvartalsvinsten i bolagets historia riktade Apples vd Tim Cook blicken mot världsekonomin. "Vi ser extrema förhållanden nästan var vi än tittar", sa han enligt Bloomberg.

Ända sedan Kinas överraskande devalvering av yuanen i augusti i fjol har risken för en hårdlandning i världens näst största ekonomi upptagit investerarnas tankar, skriver Bloomberg.

Efter att ha gått igenom den senaste kvartalsrapporten via ett konferenssamtal påtalade Tim Cook att Apple till skillnad från andra bolag gick relativt bra i Kina i somras, men han antydde samtidigt att framtiden inte alls är lika ljus.

– Vi började vi se tecken på ekonomisk svaghet i Kina tidigare den här månaden, mest märkbart i Hongkong, sa Cook.

Samtidigt har andra större marknader för Apple – inklusive Brasilien, Ryssland, Japan, Kanada, Sydostasien, Turkiet och eurozonen – grumlats av långsam tillväxt, lägre råvarupriser och försvagade valutor, skriver Bloomberg.

– Våra resultat är särskilt imponerande med tanke på den utmanande globala makroekonomiska miljön. Vi ser extrema förhållanden olikt allt annat vi tidigare upplevt nästan var vi än tittar, sa Tim Cook.

Apple genererar två tredjedelar av sina intäkter utanför USA. Den starka dollarn krymper intäkter från dessa marknader. Tim Cook pekade särskilt på den ogynnsamma effekten av svagheten hos det brittiska pundet, euron, den kanadensiska och australiensiska dollarn, mexikanska peson, turkiska liran, brasilianska realen och ryska rubeln.

Enligt Cook har de här valutaförändringarna kapat 15 procent av Apples intäkter från utländska marknader jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.