Lätt att lockas av magnifika sexan

En Afv-värdering av 700 globala storbolagsaktier visar på acceptabla odds för börsen inför kommande år. Därtill gör stöket på marknaden att det nog finns lite fler köplägen där ute än vad den genomsnittliga värderingen indikerar. Överraskande nog så framstår sex av världens största techbolag som oväntat prisvärda, om man ska tro vinstprognoserna. Det handlar om Magnificent Seven minus Tesla.
Lätt att lockas av magnifika sexan - 1

Afv-ledaren den 14 januari 2022 hade rubriken Nu är fel tid att ta extra börsrisk. Därefter föll börsen snabbt med -20% och i mars 2022 skrev jag en uppföljande krönika (se länk intill) med en ny värdering av utsikterna för börsens storbolag som grupp. “Svenska storbolag har en kurspotential runt +25% på ett par års sikt”, blev slutsatsen för mitt huvudscenario där jag använde samma metodik för hela börsen som Afv normalt använder vid värdering av enskilda aktier. Alltså en bedömning av vinster, tillväxt och avkastningskrav i tre olika scenarier. “Har man hög risktolerans och pengar på sidlinjen så är det inte fel att köpa aktier”, blev det sammanfattande rådet.

Sedan dess har svenska storbolag i OMXS30 inklusive utdelningar avkastat cirka 22%, alltså väldigt nära bedömningen för snart två år sedan. Sämre har det som bekant gått för mindre bolag. Indexet OMXSGI (alla bolag ink utdelningar) har avkastat +12% samma period. Ett globalindex är upp cirka 7% vilket inklusive utdelningar torde motsvara kanske 14%. Det här måste man säga är en bra börsutveckling givet att inflationschocken och räntehöjningarna blev mycket större än vad som befarades i mars 2022.

ACCEPTABELT STARTLÄGE

Så vad är läget nu då? För att försöka besvara det så upprepar jag samma övning som beskrivs ovan men denna gången fokuserar jag på cirka 700 globala storbolag som ett slags proxy för världsindex. I grafiken intill syns slutsatsen. Uppsidan på några års sikt är +22% i huvudscenariot med +57% i ett optimistiskt och -26% i ett pessimistiskt scenario.

Det här är ett acceptabelt startläge men innan vi resonerar mer om det så är det viktigt att förstå premisserna bakom. Grafiken visar hur en korg av 697 globala storbolagsaktier utvecklas i tre olika scenarier för vinst och tillväxt fram till 2026. Aktierna i korgen är samtliga noterade i Nordamerika eller Europa och har passerat följande filter.

  1. Alla bolag med ett börsvärde under 10 miljarder USD har sorterats bort.
  2. Alla bolag inom bank, finans och fastighet har sorterats bort. Liksom vissa datamässiga “outliers”.
  3. Alla bolag med ett rörelseresultat som är negativt eller sämre än halva toppnivån har sorterats bort.

BRA ÄVEN UTAN MAGNIFIKA SJU

Kvar efter dessa tre filter fick vi 704 globala storbolag via finanstjänsten Börsdata. Men av dessa är det sju tech-jättar (“The Magnificent Seven”) som står för över 20% av börsvärdet och långt mer av det senaste årets kursuppgång. Därför har jag separerat ut den ”magnifika sjuan” AppleMicrosoftAlphabetAmazonNvidiaMeta och Tesla. De övriga 697 storbolagen, som alltså exkluderar banker, fastigheter och alla former av bolag med förlust eller i en vinstsvacka, kan som grupp beskrivas på följande sätt:

  • Hög lönsamhet med 30% avkastning på operativt kapital och rörelsemarginal på 13,3%.
  • Rimlig nettoskuld om 2,4 gånger rörelseresultatet.
  • En aktievärdering om EV/Sales 2,0 och EV/Ebit 15,2 på senaste fyra kvartalens redovisade siffror.

BALANSERADE ODDS

En värdering om 15,2x rörelseresultatet för starka bolag med hög lönsamhet är inte snordyrt på något sätt. Å andra sidan lever vi i en värld med lite högre räntor och kanske tuffa tider framför oss. Tänker vi oss ändå en framtida vinsttillväxt för dessa jättar på 4-5% i snitt och ett avkastningskrav runt 8% så blir en motiverad multipel ungefär EV/Ebit 13-16. Om jag använder 14 som huvudscenario för 2026 så ger detta alltså +22% i totalavkastning på ett par års sikt.

I ett optimistiskt scenario tänker jag mig 1% högre tillväxt och marginaler som stärks med en tiondel. Detta motiverar i sin tur en multipel uppåt EV/Ebit 16x vilket ger en uppsida på hela +57%. En likartad manöver men med pessimistiska glasögon innebär 1% lägre tillväxt, en sjättedel lägre marginal (tänk lågkonjunktur) och kanske lite högre riskpremie som ger en multipel på EV/Ebit 11. Då är nedsidan -26% på några års sikt. Och i samtliga fall ska man så klart tänka sig en guppig resa dit med större kurssvängningar längs vägen.

Men sammantaget ser det ut som ganska balanserade odds för världsbörsen framåt. Som det så ofta gör på stora likvida marknader.

MAGNIFIKA SEXAN LOCKAR

VÄRDERING EV/EBIT 2023 EV/EBIT 2026
Globala jättar (exkl Mag 7) 15 13
Magnificent Six (snitt) 30 18
MAGNIFICENT SEVEN EV/EBIT 2023 EV/EBIT 2026
Apple 26 22
Microsoft 29 20
Alphabet 22 14
Amazon 61 20
Nvidia 57 17
Meta 24 13
Tesla 69 32
Källa: Afv, Börsdata, Factset

Men vad hände med Magnificent Seven egentligen? Jag plockade ju bort dem ur exemplet ovan men de är ju minst sagt viktiga för index. Nuläget är att de sju jättarna på EV/Ebit 30 värderas ganska exakt dubbelt så högt som övriga 697 relevanta storbolag. Är det dyrt? Till att börja med kan man konstatera att av de sju så sticker Tesla ut. Åtminstone för oss på Afv eftersom vi inte förstår vare sig redovisningen eller vinstestimaten. Och eftersom både värderingen och grundarens beteende skrämmer lite så plockar vi bort Tesla och fokuserar på “Magnificent Six” istället. Livet blir enklare så.

Som tabellen visar så faller Magnifika Sexans värdering till EV/Ebit 18 för 2026 enligt estimat från Factset. Det är inte så värst mycket dyrare än våra övriga 697 mer ordinära storbolag. Det framstår ju faktiskt som rätt lockande. Visst ska man ta analytikerprognoser med stora nypor salt. Men det gäller ju alla aktier, inte bara de magnifika. Och precis som åklagaren inte kunde komma förbi Skandiamannen så kan inte vi på Afv komma förbi att de stora techbolagen har oerhört stark konkurrenskraft. De är överlag välskötta och de gynnas av en lång rad megatrender. Och de skapar stora värden åt sina kunder. Det är inte konstigt om de uppvisar hög vinsttillväxt och förtjänar en hög värdering.

SAGAN OM TINAS ÅTERKOMST

Åter till börsen som helhet. Vad kan stjälpa lasset och leda till det pessimistiska scenariot eller värre? Afv har i likhet med många andra under lång tid pekat ut ränta och inflation som de två stora jokrarna i leken. Om inflationen inte faller tillbaka så “bör” inte räntorna komma ner heller. Och om räntorna kommer ner på grund av djup lågkonjunktur så är det också dåligt.

Det finns som Afv tidigare varit inne på dock en tredje kombinations-joker som är att räntan trycks ner trots halvhög inflation. Vi pratar alltså om att centralbanker tar politiska hänsyn och trycker ner långräntan via stödköp eller regleringar. Då blir realräntan rejält negativ (se tidigare krönika om realräntans betydelse i länk intill) och det vore TINA på steroider för börsen.

Detta är inget huvudscenario men möjligheten finns. Därtill har vi det faktum att det bakom ett genomsnitt alltid finns mer intressanta enskildheter. När det gäller börsen så pratar vi alltså om köpvärda aktier. Vi på Afv har gott hopp om att det ska finnas många köpvärda aktier där ute under kommande år, även om index kan se lite ljummet ut. Och apropå det så kan jag tänka mig att Magnificent Six är rätt köpvärda på ett par års sikt. Jag tror åtminstone de kommer klara sig bättre än marknaden i stort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor