Avanzas avgående vd: ”Jag är mindre finanskille än jag trodde”

Johan Prom om sin korta tid på nätbanken och varför saker och ting inte riktigt blev som det var tänkt.
Avanzas avgående vd: ”Jag är mindre finanskille än jag trodde” - johan-prom-avanza-affarsvarlden-700_binary_6854795.png

Efter bara ett drygt halvår på posten som vd för nätbanken Avanza lämnar Johan Prom sitt uppdrag.

När rekryteringen blev klar under sommaren 2016 kom det som lite av en överraskning, då Prom helt saknade erfarenhet från finansbranschen. Det är också denna aspekt som till slut har blivit avgörande för beslutet att gå skilda vägar.

– I en sådan här roll behöver man känna att man går på alla cylindrar precis hela tiden. Jag har insett att min person och min energi är mer mot konsumenthållet och att jag är mindre finanskille än vad jag trodde. Och då måste man våga ta klivet, säger Johan Prom till Affärsvärlden.

Har du upplevt att du med dina erfarenheter från dagligvarubranschen har krockat lite med finansbranschen och de typer av människor som finns där?

– Nej, jag har tagit med mig jättemånga saker från den branschen in i det här. Det här handlar inte alls om Avanza, jag tror att Avanza är på väg mot något jättespännande.

Det var så sent som förra veckan, vid en halvårsutvärdering av arbetet som vd, som Johan Prom meddelade styrelseordförande Sven Hagströmer att han inte riktigt brann för Avanza och det affärsområde bolaget verkar inom.

– Sven har hela tiden sagt att jag har gjort ett gediget jobb, men nu när jag inser att det här kanske inte är min passion så tyckte vi båda att det var rätt att agera, säger Johan Prom.

Du tycker inte att det känns som ett misslyckande från Avanzas sida eller från din sida att det inte riktigt blev som ni hade tänkt?

– Nej, inte alls. Jag tror att man måste vara nyfiken. I modernt affärsliv handlar det om att våga och testa sig fram till nya saker. Både jag och Sven var jättenyfikna när vi gick in i det här.

Johan Prom tillträdde som vd på Avanza i november 2016 och kommer att sitta kvar på posten fram till dess att en ny vd har rekryterats, dock inte längre än sex månader. Hans ekonomiska kompensation sträcker sig över nio månader från idag, en kompromiss baserat på villkoren i anställningsavtalet som sa att lön skulle utgå under sex månader om Prom själv valde att avsluta uppdraget eller tolv månader om Avanza avslutade det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.