Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Chefsekonom: Det går inte att lita på arbetslöshetssiffrorna

2020-01-23 10:47
Michael Grahn och SCB-skylt. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Karin Wesslén / TT

SCB:s AKU-statistik är en sorglig läsning, med stor volatilitet i månadssiffrorna och breda osäkerhetsintervall till följd av en minskad urvalsstorlek. Annan statistik talar dessutom för att AKU i dagsläget ger en förskönande bild över utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Det säger Danske Banks chefsekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är sorgligt att se att det är så här hoppigt och osäkert. Det går inte att lita på de här siffrorna när säsongsrensade data hoppar helt galet fram och tillbaka. Dessutom är i princip ingen förändring statistiskt signifikant. Man får ta en här siffrorna med en väldigt stor nya salt", säger han.

Enligt SCB sjönk den säsongsrensade arbetslösheten till 6,6 procent i december, från 7,3 procent i november, och efter 6,6 procent i oktober.

Läs mer: Arbetslösheten sjunker

Michael Grahn säger att man nu snarast måste skjuta till medel för att få ordning på AKU.

"Detta är extremt viktiga data för alla som funderar över den ekonomiska utvecklingen i Sverige. SCB måste få ordning på det här, som det är nu fungerar det inte", säger han.

För att försöka få fram en alternativ bild har Danske Bank gjort en regression där de skattat arbetslösheten med andra data - Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik, arbetade timmar (som också den är från SCB), nya lediga jobb hos Arbetsförmedlingen samt index för sysselsättning i KI-barometern och inköpschefsindex.

"Den enkla regressionen indikerar en betydligt högre säsongsrensad arbetslöshet på 7,7 procent. Jag tror att läget på arbetsmarknaden är värre än vad SCB:s siffror tyder på. De ger lite av en förskönande bild", säger Michael Grahn.

Han tillägger att detta också understryks av dagsfärsk statistik som visar att på ett trendbrott i utbetalningarna från a-kassan, vilka visade på en tydlig ökning i fjol jämför med de närmast föregående åren.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom