Därför är det brist på japanska enhörningar

Trots stort tekniskt kunnande ligger Japan efter många jämförbara länder när det gäller att få fram lyckade startup-bolag.
Därför är det brist på japanska enhörningar - enhorning-700_binary_6969223.jpg

Antalet så kallade unicorns, ”enhörningar”, onoterade bolag med en värdering på över 1 miljard dollar, är i USA 192 och i Kina 96. I Japan finns bara tre stycken, rapporterar Financial Times.

Ett exempel på krossade drömmar var det Tokyobaserade bolaget Seven Dreamers, som för fyra år sedan väckte stor uppmärksamhet med sin AI-robot ”Laundroid” – en robot som kunde vika kläder prydligt. Trots att maskinen tog över fem minuter på sig för att vika en enda t-tröja, var målet att roboten skulle finnas på marknaden 2017. Året därefter skulle den säljas till vårdhem och 2020 skulle den göra entré i vanliga hushåll.

Men problemen hopade sig snabbt. Tekniken krånglade, kommersialiseringen dröjde och inte ett enda exemplar såldes. Bolaget gick i konkurs i april i år, och i juli rapporterade konkursförvaltaren att man inte kunnat hitta någon köpare.

Japans svårigheter att få fram startup-bolag beror enligt tidningen på problem med att skaffa finansiering med lika gynnsamma villkor som finns i USA och på andra håll. Ett annat problem, enligt Mizuhos strateg Masatoshi Kikuchi, är att japanska startups lockas att i förtid lista sina aktier i Tokyo, vilket tvingar företagen att underkasta sig marknadsdisciplin alltför tidigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.