De kan stoppa skandalchefens jättebonus

Institutional Shareholder Services, mer känt som ISS, råder aktieägarna i JP Morgan att rösta nej till styrelsens förslag att ge vd Jamie Dimon en mångmiljonbonus.

ISS är en organisation vars råd brukar följas av de stora pensionsbolagen och andra institutionella investerare. På onsdagen skickade den ut en rekommendation till ägarna i bankjätten JP Morgan att rösta nej till den 7,4 miljoner dollar stora bonusen som styrelsen vill dela ut till vd och styrelseordförande Jamie Dimon. ISS anser inte att bonusen är berättigad och vill även att banken tillsätter en oberoende styrelseordförande.

Dimons totala lönepaket, inklusive bonusen, uppgår till 27,7 miljoner dollar, närmare 230 miljoner kronor, enligt siffror som Financial Times tagit del av. Hur stor ersättningen blir avgörs den 19 maj.

JP Morgan har skickat ut ett meddelande till aktieägarna. Där skriver man att banken under Jamie Dimons ledning har förbättrat sin marknadsposition, nått uppsatta mål och att hans insats ”varit en stor bidragande faktor till aktieägarvärdet som fortsätter att levereras”.

Jamie Dimon blev vd och ordförande för JP Morgan Chase 2005. På senare år har han dock blivit allt mer ifrågasatt. Det beror främst på den tradingsmäll på närmare sex miljarder dollar, närmare 50 miljarder kronor, som banken åkte på 2012.

Investeringschefen Ina Drew blev den som fick bära hundhuvudet för förlusten och avskedades. Även kollegan Achilles Macris, som placerade tillgångarna åt kunderna, fick lämna JP Morgan.

Under 2013 har banken dragits med en rad domstolstvister. Bland annat gick JP Morgan i november med på att betala 13 miljarder dollar i förlikning med de amerikanska myndigheterna för att ha sålt värdepapperiserade bolån. Banken fick också betala 2,6 miljarder dollar för att de inte varnade myndigheterna i tid om storsvindlaren Bernie Madoff.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets