Dr. Doom: En tidsinställd bomb på marknaden

Nouriel Roubini, mer känd som Dr. Doom och en av de som förutspådde finanskrisen 2008, tror att en ny kris kan vara nära.

I en artikel i The Guardian varnar Roubini för en paradox som han menar har uppstått på de finansiella marknaderna. Han säger att medan centralbankernas åtgärder har skapat en stor makrolikviditet finns det samtidigt en låg nivå av likviditet på de finansiella marknaderna.

I många länder hålls räntorna låga eller till och med på minusnivå, mer och mer pengar väller ur centralbankerna. Investerarna har dock anledning att vara oroliga, menar Roubini och ger som exempel bland annat flashkraschen 2010 och det så kallade ”taper tantrum” som inträffade under våren 2013. Enligt honom har dessa händelser spätt på oron över att även de marknader som är likvida inte är likvida nog.

Makrolikviditeten, som skapats av centralbankerna, reducerar volatiliteten, men den gör även så att allt för många dras till samma populära investeringar och att allt fler investerar i illikvida obligationsfonder. Detta innebär att när något oväntat då inträffar, såsom att eurozonens tillväxt börjar ta fart, kan detta leda till att alla vill ta sig ur sina investeringar.

”Denna kombination av makrolikviditet och marknadsillikviditet är en tidsinställd bomb”, skriver Roubini och menar att ju längre som centralbankerna skapar en likviditet för att hindra en volatilitet i närtid, ju mer spär de på prisbubblorna. Risken för en långvarig kris ökar ju mer investerarna i allt större antal går in i övervärderade och illikvida tillgångar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.