Dr Dooms varning: Marknaden prisar inte in riskerna

Den amerikanske ekonomiprofessorn Nouriel Roubini varnar för att de risker han såg i början av året fortfarande finns kvar - och att vissa har växt sig starkare.

Nouriel Roubini, som anses ha förutspått den förra globala finanskrisen och som ibland kallas “Dr Doom”, påpekar i en artikel att marknaderna inte verkar kunna prisa in politiska, miljömässiga och geopolitiska svansrisker.

I februari gick han ut och varnade för ett antal risker, bland annat en global pandemi. När nu pandemin sedan flera månader är ett faktum påpekar han att de övriga risker han då varnade för inte har avtagit under pandemin, utan att vissa har snarare växt sig starkare, såsom spänningarna mellan USA och Kina, Ryssland, Nordkorea och Iran, samt de klimatförändringar som bland annat orsakat de största gräshoppssvärmarna på 70 år i Kenya.

Han menar att marknaderna ignorerar dessa risker. Efter det initiala börsfallet under pandemin har många marknader återhämtat sig, med grund i stora stödpaket och hopp om ett vaccin.

“Den V-formade återhämtningen på marknaderna indikerar att investerare tror på en V-formad återhämtning i ekonomin”, skriver han.

Men han menar att de risker han varnade för i februari fortfarande är högst aktuella och att han inte skulle bli förvånad om “en eller flera vita svanar dyker upp för att skaka om den globala ekonomin igen innan årets slut”.

Han säger dessutom att även om kraftiga stimulanser från centralbankerna har lett till att recessionen ännu inte har gått över i en ekonomisk depression, kan en V-formad återhämtning komma att vara endast i några kvartal. Istället varnar han för en “mer anemisk” U-formad återhämtning, eller, om en ny smittvåg kommer innan ett vaccin finns på plats, en W-formad recession, eller till och med en L-formad ekonomisk depression.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här