Dr. Doom: Detta skulle sänka börsen med 40 procent

Vid ett storkrig mellan USA och Iran skulle amerikanska och globala börser sjunka med 30-40 procent, och bedömare underskattar betydelsen av en oljeprischock. Det hävdade den amerikanske ekonomiprofessorn Nouriel Roubini, även känd som Doktor Doom för att ha förutspått den förra finanskrisen, vid Skagen Fonders nyårskonferens 2020 i Stockholm.

Nouriel Roubini anser att USA-börserna är högt värderade i spåren av det senaste årets uppgång som drevs av ökade förhoppningar på handelsområdet mellan USA och Kina, ökad chans för en mjuk brexit och att centralbanker började stimulera ekonomin igen.

Vid nyårskonferensen målade Nouriel Roubini upp olika scenarier för konflikten mellan USA och Iran. Han anser att analytiker underskattar risken för ett i viss mån eskalerat konfliktläge som stör ekonomin. Regimen i Iran vill sitta kvar och är mest rädd för intern revolution, medan USA vill ha ett regimskifte i landet. Iran vill visserligen inte ha ett fullt krig med USA, men regimen skulle kunna överleva en stor bombningskampanj eftersom en sådan skulle kunna stärka nationalistiska stämningar i landet.

Medan krig skulle stärka regimen i Iran skulle det snarare ge ett ledarbyte i USA när världsekonomin drabbas av krigets konsekvenser, däribland ett högre oljepris, enligt ekonomiprofessorn. Han tror därför att Iran har skäl att i viss mån våga eskalera konflikten genom olika former av indirekta konfliktåtgärder i regionen – mer skäl än vad USA har. Därför kan konfliktnivån mellan länderna bli högre än vad vissa bedömare räknar med, menar han.

Vidare anser Nouriel Roubini att det är felaktigt att tro att oljeprischocker inte längre skulle utgöra en risk för världsekonomin, en teori som har fått ökad spridning i spåren av bland annat minskat omvärldsberoende av olja från Mellanöstern. Han anser att oljeprischocker faktiskt visst skulle påverka ekonomin och finansmarknaderna tydligt negativt.

Nouriel Roubini sade vidare att vi befinner oss i början av ett kallt krig mellan USA och Kina som kommer att rycka upp de integrerade ekonomiska leverantörskedjorna i världen.

Enligt en historisk genomgång har det blivit krig vid 12 av 16 tillfällen när en växande makt vuxit fram gentemot en befintlig makt. Ekonomiprofessorn tror visserligen inte att det blir ett så kallat hett krig direkt mellan USA och Kina, men däremot handelskrig, konkurrens om teknologi och liknande.

Därför kan det även bli en frånkoppling mellan USA och Kina ekonomiskt, och en så kallad ”balkanisering” av världsekonomin, enligt Nouriel Roubini.

”Vi är i början av denna frånkoppling mellan USA och Kina. 5G-näten separeras”, sade han med hänvisning till att USA inte tillåter det kinesiska telekombolaget Huawei att bygga 5G-nät i USA, och att landet trycker på för att inte heller USA:s allierade ska tillåta kinesiska 5G-nät.

Eftersom ”sakernas internet” innebär att allt fler prylar blir uppkopplade tror ekonomiprofessorn att det i förlängningen kommer att komma krav på att även ”frånkoppla” tekniska vardagsprodukter som kan vara en del av 5G-nätet, och att detta kan bidra till att separera de ekonomiska leverantörskedjorna i världen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.