Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ekonom: Den 1 oktober smäller världsmarknaden

2015-08-18 09:55
Martin Armstrong. Foto: Armstrong Economics

Den kända och kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspår en kraftig prisuppgång för guldet och en ny omfattande finanskris som tar sin början i höst.

Martin Armstrong blev dollarmiljonär vid 15 års ålder. Han är expert på ekonomiska cykler och har utvecklat en matematisk modell (Economic Confidence Model) med vilken han bland annat förutsett börskraschen på Wall Street 1987, börsraset på japanska Nikkei 1989, den ryska börskraschen 1998 och it-kraschen 2001.

- Det är som en Shakespeare-pjäs som spelas om och om igen, det är bara karaktärerna som ändras, brukar han säga.

Enligt Armstrongs modell rör sig världsekonomin i cykler om 8,6 år och vi närmar oss nu slutet på en cykel. Enligt modellen inleds nästa nedgång den 1 oktober 2015 och Armstrong kallar den för Sovereign Debt Big Bang, rapporterar bland annat Seeking Alpha.

- Först får vi deflation och sedan går den över i inflation. Det är som en pendel som svänger från en extrem till en annan, säger Martin Armstrong enligt USA Watchdog.

Det som håller på att hända, enligt Martin Armstrong, är att investerare och länder säljer ut alla tillgångar i euro och flyttar kapitalet till USA och tyska statsobligationer.

- Det är inte för att de tycker att Tyskland är så fantastiskt utan för att man antar att euron ska falla.

Kapitalinflödet till USA, främst från Kina, trycker upp börserna på Wall Street och priset på amerikanska fastigheter. Enligt Armstrong leder det till att den amerikanska centralbanken ”blir tvungna” att höja styrräntan.

- Ju mer de höjer räntan desto mer kommer börsen att stiga. Jag vet att detta låter galet, historiskt sett.

En annan säker hamn som investerare kommer söka sig till framöver är guldet. Enligt Armstrong nådde guldpriset nyligen botten och lär nu stiga upp mot 5 000 dollar per uns.

- Guldpriset stiger när människor tappar tron på myndigheterna. Det har ingenting med inflation att göra.

Martin Armstrongs råd till investerare är att ha en mycket diversifierad portfölj, vilken bör inkludera guld.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom