ETF-expert: ”Guld är väldigt tilltalande just nu”

Guldet fortsatte att stiga under natten och noteras nu till 1 934 dollar, vilket betyder att ädelmetallen är på väg mot den tredje veckan i rad med uppgång.
Guld
Foto: Jingming Pan/Unsplash

Den globala bankoron som började i USA underblåste rädslan för en bredare svaghet i världsekonomin, vilket fått investerare att söka säkra hamnar vilket guld traditionellt anses vara. Förväntningar om att de stora centralbankerna skulle mjuka upp sin inställning till inflationen för att undvika en allvarlig recession har också gett stöd åt guldpriset.

ETF-experten Will Rhind som är grundare av GraniteShares kallar det en klassisk förtroendekris för framförallt det finansiella systemet och banksektorn, vilket gör att folk rusar till säkra tillflyktsorter.

“Utan tvekan finns det inge mer känd fristad i världen än guld. Det är en av tillgångarna av högsta kvalitet där ute utan motparts- eller kreditrisk. Så med andra ord, guld kan inte gå i konkurs, till skillnad från en bank, och det är väldigt tilltalande just nu”, säger han till Yahoo Finance.

Investerarnas fokus kommer nu att flyttas till nästa veckas amerikanska Federal Reserves policymöte, där marknaderna i stort sett förväntar sig att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan med 25 punkter.

De kortsiktiga utsikterna för guld ser positiva ut, men om Fed beslutar sig för att höja räntesatserna med 50 punkter nästa vecka, kommer det att pressa priset på ädelmetaller, säger Daniel Pavilonis som är senior marknadsstrateg på RJO Futures, till Reuters.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco