Facebook sjönk efter konkurrensutredningar

New York-börserna hade en blandad utveckling under fredagen. Fedchefen Jerome Powell höll tal i Zürich, han gjorde som väntat föga för att ändra räntesänkningsförväntningarna.
Facebook sjönk efter konkurrensutredningar - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Dow Jones storbolagsindex var vid stängningen upp 0,3 procent till 26.798. Det bredare indexet S&P 500 steg 0,1 procent till 2.979, samtidigt som Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 8.103.

Dagen präglades förutom av Fed-tal, innan den tysta perioden, även av amerikansk arbetsmarknadsstatistik.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 130.000 personer i augusti, vilket var lägre än väntade 158.000 bland analytiker. Arbetslösheten låg kvar på 3,7 procent i linje med förväntan. Noterbart var att nedrevideringarna av sysselsättningen fortsätter, då juli reviderades ned och juni justerades återigen.

Sektorsvis presterade energi bäst och steg 0,5 procent medan samhällsservice tappade 0,3 procent.

Bland enskilda aktier kan nämnas att Facebook utreds av åtta federala åklagare för att ha missgynnat konkurrenssituationen genom att ha ökat kostnaden för marknadsföring, minskat konsumentvalskvalitén samt att ha hanterat personlig data felaktigt. Facebooks aktie sjönk 1,8 procent.

Amerikanska justitiedepartementet DOJ har inlett en granskning av fyra biltillverkares avtal med Kalifornien, vilket slöts i juli och berörde utsläppsstandarder. Ford, Honda, BMW och Volkswagen är bolagen som berörs. Ford handlades kring oförändrade nivåer.

IT-säkerhetsbolaget Symantec steg efter att Dow Jones rapporterat om att private equity-bolaget Permira och Advent International visat intresse att köpa bolaget för 26-27 dollar per aktie. Något som skulle värdera företaget till över 16 miljarder dollar. Det fick aktien att stiga 4,5 procent.

Sportklädesbolaget Lululemon stärktes 7,8 procent. Bolaget, som saluför yogakläder och löparutrustning, höjde ännu en gång guidningen för helåret samtidigt som kvartalsrapporten för andra kvartalet visade en klart högre försäljningstillväxt än vad analytikerna hade räknat med.

Bioteknikbolaget Alexion fortsatte återhämtningen och steg 3,6 procent efter förra veckans besked att företaget förlorat ett viktigt patent i Europa för sitt viktiga läkemedel Soliris. Analytiker gav delvis aktien stöd genom att inte nedjustera sina riktkurser särskilt aggressivt, samt att som i Credit Suisse fall kvarhålla rekommendationen ”outperform”.

Oljeterminerna vände upp under fredagskvällen, med stöd av ett fallande antal aktiva oljeriggar i USA, som sjunkit för tredje veckan i rad.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 1 punkt vid 1:55 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.