Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Färre tror på räntehöjning från Riksbanken

2019-06-27 09:47
Stefan Ingves. Foto: Johan Jeppsson/TT, Anders Wiklund/TT

SEB:s enkät bland de stora aktörerna på den svenska räntemarknaden visar att nära 30 procent av dem tror att nästa ränteändring från Riksbanken blir en sänkning.

Det skriver SEB:s räntestrateg Jussi Hiljanen i bankens morgonbrev.

SEB-enkäten visar också att omkring hälften av aktörerna tror att Riksbanken kommer att lämna räntebanan oförändrad i den penningpolitiska rapporten på onsdag, vilket skulle innebära att den indikerar en nära 70-procentig sannolikhet för att räntan höjts med 25 punkter vid årsskiftet.

Jussi Hiljanen noterar att en oförändrad räntebana skulle vara en hökaktig signal, och marknadsaktörerna tror i genomsnitt att det skulle pressa ned EUR/SEK-kursen med 9 öre samtidigt som den tvååriga obligationsräntan skulle stiga 4 punkter.

Bland de räntemarknadsaktörer som fortsatt tror att nästa ränteändring från Riksbanken blir en höjning är de nu endast 31 procent som tror att den kommer före årsskiftet, ner från 78 procent i motsvarande enkät i april. 69 procent av dem tror att nästa räntehöjning dröjer till åtminstone juli 2020

Jussi Hiljanen konstaterar också att enkäten också visar att investerarna nu, för första gången sedan 2016, är positionerade för lägre räntor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom