Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FI: Förväntar oss att bankerna stoppar aktieutdelningar

2020-03-24 08:15
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det är viktigt att värna en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande där de uppger att banker och kreditmarknadsbolag förväntas stoppa sina aktieutdelningar.

Coronakrisen har skapat store ekonomiska störningar och har lett till att utsikterna för den svenska ekonomin i snabb takt försämras, skriver Finansinspektionen i sitt pressmeddelande. Banker och kreditmarknadsbolag spelar då en viktig roll i att värna en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet.

"Under rådande omständigheter förväntar sig FI därför att dessa företag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat", skriver FI.

För att säkerställa att samtliga banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn har god motståndskraft mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen skickar FI därför nu ut brev till dessa bolag med uppmaningen att styrelserna omgående ändrar utdelningsförslagen och vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar.

- Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom