Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Flodén: Gynnas inte av den svaga kronan

2019-04-12 13:31
Vice riksbankschef Martin Flodén. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Sverige gynnas inte av den försvagade kronan. Många menar att den svaga kronan är önskad av Riksbanken, men vice riksbankschef Martin Flodén håller inte med.

"Jag tycker inte att det har varit vår ambition. Jag tror inte att vi gynnas av att kronan är så svag som den är, inte på sikt i alla fall", sade han vid ett anförande hos Kammarkollegiet på fredagen.

Han sade att det var en annan sak när inflationsförväntningarna för några år sedan var lägre, då var det viktigt att en starkare krona inte drog ned inflationen ytterligare, men nu är inflationsförväntningarna högre

"Nu tjänar vi ingenting på en kronförsvagning. Då får vi bara en förstärkning senare. Denna volatilitet är inte bra för Sverige", sade han

Martin Flodén tillade att det är "lite märkligt" att kronan varit så svag på sistone, när Riksbanken ju höjde reporäntan i december.

"Det har dock varit en generell trend att små valutor försvagats när konjunkturläget viker", sade han men tillade samtidigt att kronan ändå försvagats mer än andra små valutor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom