SEB: Duvorna på Riksbanken har blivit hökar – och hökarna duvor

I en kommentar skriver SEB:s Olle Holmgren att duvorna på Riksbanken har blivit hökar, till exempel rangordnas nu Riksbankschefen Stefan Ingves som den mest hökaktiga ledamoten.
Bilden är ett montage. Foto: Hasse Holmberg / TT och Anders Ahlgren/SvD/TT

SEB menar att rollerna på Riksbanken har kastats om. De ledamöter på Riksbanken som tidigare varit duvaktiga framstår nu som de främsta hökarna och vice versa. Det skriver SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren som har granskat protokollet från senaste mötet.

Nu rangordnas Stefan Ingves, som länge blivit betraktad som en duva, som den mest hökaktiga Riksbanksledamoten, följd av Per Jansson, enligt SEB. Samtidigt är Martin Flodén och Anna Breman nu de mest duvaktiga. Både Breman och Flodén indikerade under senaste mötet att en räntebana om 2 till 3 räntehöjningar under 2022 skulle vara att föredra istället för 3-4, vilket är huvudscenariot.

”Rätt beslut att höja räntan”

Olle Holmgren skriver vidare att de mer hökaktiga ledamöterna pekar på att de höjningar som inkluderas i prognoserna är försiktiga jämfört med historiska höjningscykler. De mer duvaktiga ledamöterna pekar istället på nedsidesriskerna för tillväxten från den höga inflationen och att höga skuldnivåer innebär att höjningarna kommer att kännas mer.

I en fallande skala från duva till hök rangordnas nu ledamöterna såsom följer: Flodén, Breman, Ohlsson,  Skingsley, Jansson och Ingves. Den tidigare rangordningen var Jansson, Ingves, Skingsley, Olsson, Flodén och Breman.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.