Flodén håller dörren öppen för mer QE

Vice riksbankschef Martin Flodén sade under gårdagen att Riksbanken troligen kan fortsätta att köpa obligationer även under nästa år.

“Mjuk Flodén håller dörren öppen för mer QE (kvantitativa lättnader SIX anm.)”, kommenterar SEB-ekonomen Elisabet Kopelman.

Enligt riksbanksföreträdaren syns inga tecken på att de kvantitativa lättnaderna har skadat likviditeten eller att Riksbanken haft svårigheter att hitta obligationer att köpa.

“En tolkning är att Riksbanken nog vill hålla dörren öppen för att kunna hålla jämn takt med ECB:s obligationsköp ett tag till”, fortsätter Kopelman och tillägger att ECB förväntas förlänga sina obligationsköp med sex månader vid mötet i september.

Riksbanken förväntas senare i höst besluta om att fortsätta sina obligationsköp in i första halvåret 2017, om än i avtagande takt. Det talar för att den svenska tioårsräntan under hösten kan fortsätta att handla nära sina tyska motsvarigheter, enligt SEB.

Under den senaste veckan har differensen mellan den svenska och tyska tioårsräntan ökat från 10 punkter till 21 punkter.

Nordea uppger i ett marknadsbrev att Flodén även sade att inflationen och inflationsförväntningarna i grova drag varit i linje med Riksbankens prognos från i juli. Den svenska ekonomin utvecklas i rätt riktning och inflationen är på väg år rätt håll. Därför är det inte säkert att utrymmet för fortsatta obligationsköp behöver användas, enligt Flodén.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.