Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Flodén håller dörren öppen för mer QE

2016-08-23 07:03
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Vice riksbankschef Martin Flodén sade under gårdagen att Riksbanken troligen kan fortsätta att köpa obligationer även under nästa år.

"Mjuk Flodén håller dörren öppen för mer QE (kvantitativa lättnader SIX anm.)", kommenterar SEB-ekonomen Elisabet Kopelman.

Enligt riksbanksföreträdaren syns inga tecken på att de kvantitativa lättnaderna har skadat likviditeten eller att Riksbanken haft svårigheter att hitta obligationer att köpa.

"En tolkning är att Riksbanken nog vill hålla dörren öppen för att kunna hålla jämn takt med ECB:s obligationsköp ett tag till", fortsätter Kopelman och tillägger att ECB förväntas förlänga sina obligationsköp med sex månader vid mötet i september.

Riksbanken förväntas senare i höst besluta om att fortsätta sina obligationsköp in i första halvåret 2017, om än i avtagande takt. Det talar för att den svenska tioårsräntan under hösten kan fortsätta att handla nära sina tyska motsvarigheter, enligt SEB.

Under den senaste veckan har differensen mellan den svenska och tyska tioårsräntan ökat från 10 punkter till 21 punkter.

Nordea uppger i ett marknadsbrev att Flodén även sade att inflationen och inflationsförväntningarna i grova drag varit i linje med Riksbankens prognos från i juli. Den svenska ekonomin utvecklas i rätt riktning och inflationen är på väg år rätt håll. Därför är det inte säkert att utrymmet för fortsatta obligationsköp behöver användas, enligt Flodén.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom