Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Greklands finansminister avgår

2015-07-06 08:08
Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/TT

Greklands finansminister Yanis Varoufakis avgår efter gårdagens grekiska folkomröstning där drygt 60 procent av grekerna röstade nej till långivarnas förslag till uppgörelse. 

Varoufakis har tidigare fått hård kritik av flera andra finansministrar inom eurogruppen. 

"Kort efter beskedet om utfallet i folkomröstningen fick jag besked om att vissa inom eurogruppen och dess partners föredrar att jag inte deltar vid mötena; en idé som premiärminister Tsipras bedömde kunde vara behjälplig till när det gäller hans försök att nå en uppgörelse. Av detta skäl lämnar jag i dag det grekiska finansdepartementet", uppger Varoufakis på sin blogg. 


"Jag ser det som min skyldighet att hjälpa Alexis Tsipras utnyttja, på det sätt han finner lämpligt, det kapital som det grekiska folket har givit oss genom gårdagens folkomröstning. Och jag kommer att bära långivarnas avsky med stolthet", tillägger den grekiske finansministern. 
 

"Vi i vänstern vet hur man agerar kollektivt utan att bry sig om de 
privilegium som följer med ämbetet. Jag kommer fullt ut att stödja premiärminister Tsipras, den nya finansministern och vår regering", fortsätter Yanis Varoufakis i sitt uttalande. 
Den övermänskliga ansträngningen för att hedra det modiga grekiska folket, och det berömda NEJ som de levererade till demokrater världen över, har bara börjat, avslutar han sitt inlägg med.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom