Jansson: Hoppas att Fed höjer styrräntan

Riksbanksledamoten Per Jansson hoppas att den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer sin styrränta vid det penningpolitiska mötet nu på torsdag.

”Det bästa för Sverige, och även för USA kan jag tänka mig, vore att de faktiskt höjer styrräntan. Det skulle dels bekräfta att de ser en stark amerikansk ekonomi i grunden. Och sedan blir det ju lite lättare för oss ur ett växelkursperspektiv ifall de gör det”, säger Per Jansson till SIX News i samband med ett LO-seminarium kring lönebildning.

På senare år har reallöneökningarna i Sverige blivit oväntat höga till följd av den låga inflationen.

Vore det oproblematiskt om reallöneökningarna skulle fortsätta att vara oväntat höga i Sverige?

”Vi tror ju på att inflationen bör stiga. Det återspeglas i våra prognoser av reallönen där produktivitetsutvecklingen blir lite starkare än reallöneutvecklingen. Att spekulera kring ett scenario där någonting annat inträffar känns inte aktuellt för mig i det här läget”, svarar Per Jansson.

Riksbanken förutspår inga ”lönechocker” i kommande avtalsrörelse, utan en ”normal” löneutveckling som inte hotar Sveriges konkurrenskraft, uppgav Per Jansson under sitt anförande.

Han konstaterade att inflationen visserligen tidvis har avvikit från inflationsmålet på 2 procent, men att målet ändå har fungerat som en gemensam utgångspunkt för arbetsmarknadens parter i deras löneförhandlingar. Detta har i sig gynnat den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige, enligt Per Jansson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco