Jarnheimer viker sig inte för staten

Målet är att Telia ska bli lika lönsamt som Tele2, säger Telias nye ordförande Lars-Johan Jarnheimer till Affärsvärlden. Jarnheimer kommer inte heller att böja sig för största ägaren staten.
Jarnheimer viker sig inte för staten - jarnheimer-telia-700_binary_6979825.jpg

Under tisdagen valde Telias extrastämma Lars-Johan Jarnheimer till bolagets styrelseordförande.

– Det viktigaste frågorna för bolaget framöver är att få upp lönsamheten och aktieägarvärdet, säger han till Affärsvärlden när stämman avslutats.

Både du och nya vd:n Allison Kirkby kommer från Tele2. Innebär det att Telia kommer att närma sig Tele2:s lönsamhet och tillväxt?

– Lönsamheten som Tele2 har är imponerande. Men visst är det strävan. Sedan har jag stor respekt för att det finns ett visst ”legacy” i bolaget som vi måste titta på.

Kan det faktum att både du och tillträdande vd har en bakgrund på Tele2 ge er ett försprång i konkurrensen med bolaget?

– Nu är det elva år sedan jag slutade där. Men det jag kan ta med mig därifrån är grundvärderingarna som närheten till kund, en synlig ledning och en minimal hierarki.

Initiativet till att sparka avgående ordförande Marie Ehrling togs enligt uppgift av staten som äger cirka 38 procent av Telia. En anledning till största ägarens missnöje med Ehrling har varit bolagets förvärv av Bonnier Broadcasting som bland annat äger TV4 och C More.

Hade du en dialog med storägaren staten innan du accepterade uppdraget?

– Ja, det hade jag.

På stämman sa du att du arbetar för bolagets bästa och om inte största ägaren (staten, reds anm) gillar det du gör så kommer Telia snart att ha en ny ordförande.

– Ja, det stämmer. Jag arbetar för alla aktieägare.

Hur ser du på förvärvet av Bonnier Broadcasting?

– Det är flera telekom-bolag i Europa som har gått den vägen. Och jag är övertygad om att ledningen har planer för hur Telias ska kapitalisera på detta. Men jag har inte fått ta del av dessa ännu.

I somras meddelade brittiska Vodafone att bolaget planerar skilja av nätverket av mobilmaster från resten av företaget. Nu spekulerar analytiker att Telia kan gå samma väg.

Är det en möjlig väg för Telia att gå – att sälja av existerande, passiv infrastruktur?

– De besluten måste man ta utifrån den infrastruktur och den inriktning bolaget har. Det är en väg. Jag tror allt är möjligt. Men det är sådant jag måste prata med ledningen om, och se på kalkylerna. Siffrorna ljuger inte.

Telia har stora investeringar i ny infrastruktur framför sig när 5G ska rullas ut. Kan man tänka sig att Telia gör dessa investeringar med finansiella partners – ungefär så som bolaget nu gör i Finland där man rullar ut fiber tillsammans med Capman Infra?

– Även där finns olika lösningar. Men allt man kan göra för att ge kunden en bättre upplevelse till ett lägre pris, det ska vi göra.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat att Lars-Johan Jarnheimer kan hamna på dubbla stolar när han väljs in som ordförande i Telia. Jarnheimer är nämligen även styrelseordförande i danska mediebolaget Egmont, som äger en av TV4:s konkurrenter – TV2 i Norge.

Hur ser du på den frågan? Kan det innebära en konflikt?

– Jag har tittat på det. Det finns redan ett samarbete mellan TV2 i Norge och TV4 i Sverige. Hittills har ingen fråga kommit upp till holdingbolagets styrelse. Skulle det bli en förändring av strategin åt något håll, som skulle kunna leda till en konflikt, då får jag sluta i Egmont, säger Lars-Johan Jarnheimer och tillägger:

– Man har diskuterat de här stora fotbollslicenserna, Premier League till exempel. Den licensen har TV2 i Norge fram till sommaren 2022. Och då har mitt förordnande i Egmont redan gått ut.

Tror du att staten kommer att sälja sitt innehav under din tid i Telia?

– Ägarna får göra som de vill.

Hoppas du att staten säljer av?

– Jag har inga synpunkter på det.

Du sitter även i SAS styrelse. Hur ser du på frågor som den globala uppvärmningen och begreppet flygskam?

– Jag tror att människor mår bra av att mötas. Sedan står flyget för fyra procent av de totala koldioxidutsläppen. Men SAS försöker vara i framkant för förändring. Det pågår saker i den riktningen – allt ifrån effektivare flygplan till användning av biobränsle och klimatkompensation. Och jag tror att det är en förutsättning för att få kunder framöver – att arbeta med dessa frågor.

Tar du tåget istället för flyget om det går för att minska koldioxidutsläpp?

– I min roll i Ikea (Lars-Johan Jarnheimer är ordförande i Ikeagruppen, Ingka Holding, reds anm) är det inget annat som gäller än att ta det absolut billigaste. Där ska man ta alternativ till flyg.

Men gör du det av klimatskäl?

– Ja, det är klart jag gör det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.