Köpvärd tillväxtfabrik

Det är bra läge att sätta kapitalet i långsiktigt arbete i Kinneviks välskötta, globala entreprenörsjakt.
Köpvärd tillväxtfabrik - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

KÖP När Kinnevik senast synades i nr 18/2016 stannade rådet vid vänta. Då som nu är redaktionens syn sammantaget neutral på investmentbolagets stora telekomoperatörhalva (gällande säljråd för Tele2 och Com Hem på Affärsvärlden Analys+, senast köpråd för Millicom i nr 21/2017).

En tydlig förändring är att osäkerheten i riskkapitaldelen minskat. För två år sedan var denna tätt sammaninflätad i ett då nära samarbete med tyska internetbolagsinkubatorn Rocket Internet. I dag har relationen förenklats mot ägardialog i enskilda, separerade innehav.

Kinnevik kan tacka Rocket för storägandet i Frankfurtnoterade Zalando, en nätmodeplattform som jagar liknande skalekonomier som amerikanska Amazon. Zalando väger nu hela 40 procent av substansvärdet och förblir ännu högvärderad högrisk. Zalando har nu dock lyckats göra sin kraftiga organiska tillväxt självfinansierande, vilket många e-handlare ännu bara kan drömma om.

Återväxten är god i riskkapitalportföljen. Mest intressant långsiktigt är finansiella tjänster (4 procent av substans), inte minst investeringen i amerikanska fondroboten Betterment, samt e-hälsa (1 procent), en extremt snabbväxande marknad som riktar digitalisering mot demografiska och samhällsekonomiska utmaningar.

Affärsvärlden räknar med 14 procents substanstillväxt över börscykeln, till en risknivå liknande börsens. En sådan styrkeprestationen kräver att Kinnevik fortsätter att ta en del projekt hela vägen från det tidiga riskkapitalets osäkra raketjakt (Saltside), via den bevisade tillväxtplattformens ökande kapitalbehov (Zalando fram till nyligen), till de stabila mogna kassakorna (Tele 2), vars starka marknadspositioner kan omsättas i strategiska storaffärer.

I en lågräntevärld kan Kinneviks överavkastning långsiktigt betinga rejäl substanspremie om upp till 75 procent, eller knappa 600 kronor i aktiekurs. Det är dock osannolikt att börsen ger det förtroendet och räntor kan förstås stiga. Aktien är dock tillräckligt rabattvärderad för Affärsvärlden att sätta köpstämpel även i det korta perspektivet. Ettårig riktkurs sätts till 420 kronor, eller 25 procents substanspremie istället för dagens drygt 10 procentiga rabatt.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Stenbecks tillväxtfabrik

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.