Lågvärderad fiber

Bolaget har pressats på börsen efter ett svagt halvår på fibermarknaden i Sverige. Tillväxtutsikterna är dock fortfarande goda i Sverige men framför allt på bolagets marknader utomlands. Det osar köpläge.

KÖP. Fiberbolaget Hexatronic har haft ett tungt 2018 på börsen och har nästan halverats från toppnoteringen på 82 kronor i slutet av januari. Toppen kom i ungefär samma veva som det EQT-ägda IP-Only kraftigt bromsade sin utbyggnad av fiber i Sverige efter att ha dragits med vad som i lokalpressen blivit väl beskrivna kvalitetsproblem i sina projekt. IP-Only meddelade dock i slutet av september att företaget nu tar ny fart och siktar på att bygga flest fiberanslutningar på landsbygden av alla 2019.

Eftersom IP-Only tillsammans med Telia är de som bygger ut mest fiber i Sverige har bolagets paus påverkat marknaden kraftigt under 2018. Hexatronic, som i början av året bedömde att den svenska marknaden skulle vara oförändrat stark i år, spådde i senaste rapporten att den backar med 20 procent.

Trots den svaga svenska marknaden och negativ organisk tillväxt var bolagets tillväxt under det första halvåret knappt 18 procent. Detta efter att ett större förvärv i USA, som gav bolaget lokal tillverkning av dukt, konsoliderats från början av januari. Balansräkningen medger inga större förvärv i närtid, men Affärsvärlden bedömer det ändå som rimligt att bolaget når sitt tillväxtmål på 20 procent de kommande åren, givet de goda tillväxtförutsättningarna som finns.

Lönsamhetsmässigt har bolaget en historik av att klara målet för ebitda-marginalen på 10 procent. Och även om lönsamheten har fått sig en törn av den svaga svenska marknaden i år, så ligger bolaget på rullande tolv månader basis på målet. Affärsvärlden räknar framåt med att Hexatronic klarar av att hålla den nivån.

Aktien handlas nu till p/e-tal på 21 på prognosen för 2018 och p/e 14 för 2019. Motsvarande ev/ebit är 16 respektive 11. Det är inte dyrt för ett bolag som har goda förutsättningar att växa med 20 procent per år. Rekommendationen blir köp.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Köpläge efter kurstappet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.