Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Multipelfest i verkstaden

2020-02-12 18:00

Börsens verkstadsbolag har drivits av rejäl multipelexpansion senaste året.

Med ojämna mellanrum synar vi värderingarna i en grupp stora och mellanstora verkstadsbolag på börsen. Vid senaste uppdateringen i december 2018 i nummer 51–52/2018 hade verkstadsbolagen utvecklats svagt och de 30 bolagen handlades till p/e 12,8 respektive ev/ebit 10,5 på de då framåtblickande vinstprognoserna för 2019.

Nu – ett drygt år senare – har verkstadsbolagen utvecklats riktigt starkt på börsen. Och kurslyftet på 26 procent senaste året handlar till stor del om multipelexpansion. P/e-talet på vinstprognoserna för 2020 är 17,3 och ev/ebit 14,2. Det är multiplar som får den skeptiske att börja fundera på om investerarna överbetalar för cykliska toppvinster.

Nibe, ABB och Atlas Copco tillhör de mest premievärderade storbolagen medan Troax sticker ut bland de mindre bolagen.

Den som letar efter låga multiplar synar SKF och Autoliv, båda tyngda av svackan i den globala bilindustrin. Även eftersläntraren Electrolux, som snart ska dela ut Professional-divisionen, värderas med rabatt mot sektorn.

I ventilationssvängen har Affärsvärlden senaste året köprekommenderat Systemair och Lindab, vilka båda utvecklats starkt. Efter rusningen Systemair gjort på slutet har bolaget åter en tydlig premievärdering gentemot Lindab.

De enda bolagen som handlas till ensiffriga ev/ebit-multiplar på 2020-prognoserna är säkerhetskoncernen Gunnebo, ett turnaroundcase som Affärsvärlden köprekommenderade i nummer 48/2019, respektive underleverantören Bulten.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom