Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nervöst inför morgonens partimätning

2019-12-03 08:53
Sverigedemokraternas partiledare JImmie Åkesson (SD). Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra av riksdagens partier har mer att frukta, eller hoppas på, än resten i dagens partimätning från SCB. För S och L kan det bli historiskt låga siffror, för SD historiskt höga och för Moderaterna en indikation på om man tappat platsen som näst största parti mer varaktigt.

"Det är bara resultatet på valdagen som räknas."

Det händer att partistrategerna säger så även om SCB:s halvårsvisa mätningar, där de tillfrågade svarar på frågan om hur de skulle rösta om det vore val idag. Men SCB:s mätningar är mer omfattande än de månadsvisa undersökningarna från opinionsinstituten.

Det är inte osannolikt att en del strateger har nerverna i dallring ändå denna gång. Socialdemokraterna är inne i en tuff period och riskerar att få sitt sämsta resultat hittills i SCB:s mätningar, lägre än de 27,6 som noterades i maj i år och under flyktingkrisen hösten 2015.

För Sverigedemokraterna hägrar tvärtom en bästanotering, om andra opinionsmätningar som gjorts under hösten visar rätt. SD:s hittills högsta siffra kom, i SCB:s mätningar, flyktinghösten 2015 med 19,9 procent. I våras hade partiet 17,1 procents stöd.

Moderaterna har under hösten distanserats av SD i opinionen och var även mindre i majmätningen, med 16 procent. Lägre ner än så har partiet inte varit sedan våren 2002.

Liberalerna, som samarbetar med regeringen under januariöverenskommelsen, har legat under riksdagsspärren på 4 procent i flera mätningar och hade i våras sitt lägsta resultat hittills, med 3,7 procent.

Kristdemokraterna rusade i SCB-mätningen i maj, upp till 13 procent. Risken är nu, ur ett KD-perspektiv, att den siffran blir mycket lägre, kanske en halvering.

För regeringspartiet Miljöpartiet, för regeringens andra samarbetsparti Centerpartiet och för Vänsterpartiet är troligen inte några större förändringar att vänta i väljarstödet jämfört med i maj.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom