Centertoppens bolag i konkurs: ”Min första – men nog inte min sista”

Batteribolaget Nortical har gått i konkurs. En av huvudpersonerna i bolaget är Centerpartiets näringspolitiska talesperson Elisabeth Thand Ringqvist, som är styrelseordförande. "Man kan aldrig ångra något som startup-investerare", säger hon till Affärsvärlden.
Centertoppens bolag i konkurs: ”Min första – men nog inte min sista” - WEB_INRIKES
Elisabeth Thand Ringqvist Foto: Adam Ihse / TT

Mjukvaru- och konsultföretaget Nortical har inte lyckats resa nödvändigt kapital har gått i konkurs, vilket Breakit var först att berätta om.

Styrelseordförande i bolaget med nio anställda är Centerpartiets näringspolitiska talesperson, Elisabeth Thand Rinqvist, som även var kandidat för partiledarposten i höstas.

”Vi gick in i ett jättetidigt bolag med en ny teknik. I det här fallet fungerade det inte med marknaden och produkten och då hittade vi inte investerare”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, som vid sidan av riksdagsuppdraget sitter i flera bolagsstyrelser. Fram till 2022 var hon även styrelseordförande i Storskogen, en av fjolårets sämst presterande storbolagsaktier.

Nortical utvecklar mjukvara som används för att analysera batterier i syfte att förlänga livstiden och möjliggöra återanvändning. Bolaget bildades 2019 av Kristoffer Syversen och Axel Kullander.

Som mest hade man 13 anställda men idag är man nere på nio. Under 2021 genomförde man projekt med Scania och Volvogruppen för proof-of-concept, men mer pengar krävs för att utveckla produkten. I kapitalrundan som ledde till konkurs när den misslyckades, sökte man sex miljoner kronor, enligt Syversen.

Staten störste ägare

Tidiga investerare i Nortical var acceleratorn Norrsken och det mindre VC-bolaget Jelly Fish Invest, som har ett tiotal investeringar i sin portfölj, värda drygt 30 miljoner.

Störste investerare är dock statliga Almi Invest Green Tech. Efter första finansieringsrundan ägde de drygt 8%, men efter en bryggrunda är Almi de ”tveklöst största ägarna”, enligt Kristoffer Syversen.

Hur mycket kapital har de bidragit med totalt?

”Det kan jag inte säga exakt. Ett gäng miljoner”, säger han.

Vilken exakt andel Almi har i konkursboet vill varken han eller Thand Ringqvist uppge.

Aktiv affärsängel

Thand Ringqvist understryker att Almis investerade skattepengar alltid matchas av privat kapital. Men själv har hon bara satsat en liten del.

”Jag och många små investerare som trott på det här bolaget men ibland går det inte. Det har utmålats som om jag och E14 Invest har största ägandet men det är vi verkligen inte, vi har mindre än 5%”, säger hon.

E14 Invest är ett svenskt saminvesteringsbolag som Thand Ringqvist är delaktig i, med ett tjugotal bolag i portföljen. Hon agerar även affärsängel genom amerikanska Reaction Partners, men sitter inte i styrelsen på andra startups utan nöjer sig med att vara med i investeringskommittéerna.

Inte sista konkursen

Är Nortical den enda konkurs du varit inblandad i?

”Det är min första, men eftersom det är en naturlig del av att vara investerare i tidiga bolag och jag är med i nätverk med ett fyrtiotal bolag i supertidiga faser så är det nog inte min sista”, säger hon.

Hur stor är chansen att få tillbaka skulderna?

“Det kan jag inte bedöma, men det här är standardsaker för Almi. De har varit involverade i 1 000 startupbolag, med tidigt riskkapital till tekniker som man inte vet om de kommer att fungera eller inte.”

Är du nöjd med att du var inne i det här?

”Absolut, man kan aldrig ångra något som startup-investerare. Men ibland utvecklar sig inte marknaden som man tänkt sig. Det var tufft att resa kapital under hösten, det är det många som vittnar om.”

Oklar förlust

Hur mycket Almi och de andra aktieägarna i Nortical förlorar beror på om man lyckas sälja de intellektuella tillgångar som finns i bolaget.

”Vi har byggt väldigt mycket värde som vi tror att rätt partner kan få användning för”, säger VD Kristoffer Syversen.

Liksom Thand Ringqvist påpekar han att kapitalmarknaden är oförlåtande mot tidiga företag just nu.

”De krav som ställs på bolagen för investeringar har ändrats. Vi har vridit och vänt på caset och försökt allt tänkbart men inte lyckats hitta de pengar som behövs för att bygga vidare på ett hållbart sätt”, säger Norticas VD Syversen.

I tingsrättens nyliga beslut anges att bolaget kan inte betala sina skulder och att ”denna betalningsförmåga är inte endast av tillfällig natur.” Advokat Johan Pellegrini från Rosengrens Advokatbyrå har utsetts till konkursförvaltare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.