V: Centern kommer krypa till korset angående budgeten

Parlamentariska realiteter kommer få C att ändra sig om budgetförhandlingar med V, tror partiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati. Han kräver stort inflytande över statsbudgeten. ”Centern är kvar i en säregen föreställningsvärld, men där förutsättningarna tydligt har fallit bort”, säger han till Affärsvärlden.
V: Centern kommer krypa till korset angående budgeten - Kopia av Kopia av Kopia av Namnlös design
Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN och TT

Under Almedalsveckan gick V-ledaren Nooshi Dadgostar ut med Vänsterpartiet kräver att få sitta i nästa S-regering. Annie Lööf har avskrivit alla möjligheter till det. Nu är Vänsterpartiet redo att släppa regeringskravet, uppger källor för Aftonbladet.

I gengäld kommer de kräva stort inflytande över statsbudgeten. Vänsterpartiet dementerar Aftonbladets uppgifter i ett sms till Affärsvärlden.

Centern håller hittills dörren stängd för organiserad budgetsamarbete.

I en intervju med Affärsvärlden utvecklar Ali Esbati hur han ser på budgetsamarbete efter valet.

”Centern är kvar i en säregen föreställningsvärld, men där förutsättningarna tydligt har fallit bort”, säger han.

Parlamentariska realiteter, och trycket från högerblocket, kommer tvinga Centerpartiet att ändra sig om budgetinflytande, menar Ali Esbati. Även om det blir svåra förhandlingar. Partierna är som bekant kanske de som står längst ifrån varandra i den ekonomiska politiken. Och C menar att de inte kommer släppa fram en regering som höjer skatterna.

Esbati tror dock partierna kommer kunna samarbeta, trots sina olikheter.

”Om jag tänker mig en lugn spa-situation tänker jag inte på den typen av budgetsamtal”, säger han till Affärsvärlden.

Esbati lyfter särskilt fram klimatområdet, med stora offentliga investeringar, som ett område där Vänsterpartiet och Centerpartiet kan hitta gemensamma nämnare i kommande budgetförhandlingar.

Avfärdar uppgifterna

Efter publicering hör Ali Esbati av sig och betonar igen att budgetsamarbete inte räcker inte för Vänsterpartiet.

”Aftonbladet får skaffa sig bättre källor när det gäller detta. Vänsterpartiets krav är att sitta i regeringen, det räcker inte med budgetsamarbete. Röran som har varit under den här mandatperioden visar att Sverige behöver en majoritetsregering och då ingår Vänsterpartiet”, skriver Ali Esbati.

Läs Affärsvärldens stora intervju med Ali Esbati

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets