Nye FI-chefen: Läget är bekymmersamt

I dag, torsdag, presenterades Finansinspektionens nye generaldirektör, Erik Thedéen, som under pressträffen uttryckte en oro för den svenska bostadsmarknaden.

– Erik Thedéen har gedigen kompetens och stor erfarenhet, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Den nye generaldirektören ser både nöjd och bekymrad ut.

– Utvecklingen på bostadsmarknaden och på lånemarknaden är bekymmersam, säger han.

Han delar regeringens och myndigheters uppfattning att det krävs åtgärder. Men han vill först diskutera med sina nya medarbetare. Erik Thedéen konstaterar att Finansinspektionen, FI, fått utökat ansvar och har etablerat sig som en stark aktör.

Hur ser du på Finansinspektionens roll att bromsa låneexpansionen?

-FI har ju fått ett väldigt tydligt uppdrag att värna finansiell stabilitet. Det tycker jag är en bra ordning och det är ju något som både den här regeringen och förra regeringen står bakom. Det ser jag fram emot att utveckla, säger Erik Thedéen till Affärsvärlden.

Hur ser du på att amorteringskravet stoppades i april?

-Det är ju bara att konstatera att den frågan går vidare nu, och det tycker jag är väldigt, väldigt bra. Nu finns det en lagstiftningsprocess som kommer landa för ett införande efter godkännande av regeringen. Det viktigaste är att det sker.

Erik Thedéen berättar att han inte träffat riksbankschefen inför utnämningen. Däremot har han träffat Stefan Ingves i många sammanhang tidigare.

Den nye generaldirektören berättar att han själv har lån på 4 miljoner, till både rörlig och fast ränta. På frågan vad han gör på fritiden svarar han snabbt:

– Jag springer och seglar och är i huset på Gotland.

Regeringen har letat efter en ny generaldirektör efter att Martin Andersson överraskande sa upp sig i april i år.

Erik Thedéen är nationalekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har ett gedigen cv. Han kommer närmast från jobbet som vd på KPA Pension. Före det var han statssekreterare på finansdepartementet under den tidigare borgerliga regeringen. Dessförinnan var han bland annat vd för Stockholmsbörsen och upplåningschef på Riksgäldskontoret.

Han tillträder i stort sett omedelbart, onsdagen den 21 oktober.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.