Svenska kronan noterar nytt bottenrekord

Svenska kronan har under dagen nått nytt nya bottenivåer mot euron. Vid lunchtid kostade 1 euro 11,94 svenska kronor. Aldrig tidigare har kronan varit så svag relativt euron.
Svenska kronan noterar nytt bottenrekord - ELPRIS
Nytt bottenrekord under torsdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Riksbanken höjde som väntat räntan med 25 punkter till 3,75% under junimötet. Men även om en 25 punkters höjning var väntad hade det innan beskedet spekulerats om en dubbelhöjning.

Norge tog i hårdare

Norska motsvarigheten, Norges Bank, höjde tidigare i juni sin styrränta med 50 punkter (väntat var 25 punkter) för att försvara sin valuta mot euron.

Erik Thedéen och riksbanksdirektionen valde en annan väg och sedan dess har kronan fortsatt att försvagas mot euron. Riksbanken tog dock andra beslut för att stärka kronan, som att öka försäljningen av statsobligationer.

”Detta kan bidra till en starkare krona och förbättra Riksbankens möjligheter att dämpa inflationen”, skrev Riksbanken i ett pressmeddelande.

Den svenska kronan har dock fortsatt att försvagas mot euron trots att Riksbanken nu verkar ta större hänsyn till den svaga kronan. Sedan räntebeskedet den 29 juni har kronan gått ner nästan 1% mot euron.

Ny botten

Idag sätter kronan nya bottenrekord: 1 euro kostar vid lunchtid 11,94 kronor.

Sedan Norges Bank genomförde sin dubbelhöjning av styrräntan har den norska kronan stärkts marginellt med 0,5% mot euron.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets