Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Penningtvätt: Estland näst säkrast i världen

2019-05-28 14:38
Foto: AP Photo/John McConnico/TT

Danske Bank och Swedbank till trots - Estland rankas idag som världens näst säkraste land i risk för penningtvätt.

Danske Bank har enligt bankens egen utredning medverkat till penningtvätt motsvarande ett belopp av 1 500 miljarder danska kronor i filialen i Estland fram till att den 2015 stängde sin portfölj för utlandskunder. Swedbank misstänks för att ha medverkat till penningtvätt motsvarande 40 miljarder svenska kronor i bankens kontor i Baltikum mellan åren 2007 och 2015. Estland är knappast den plats i världen som svensk allmänhet förknippar med säkerhet kring finansiella transaktioner.

I den senaste rankningen, Basel AML Index 2018, som bedömer risken för penningtvätt och terrorfinansiering bedöms dock Estland som näst säkrast i världen efter Finland av de 129 länder som rankas. Störst risk för penningtvätt finns i länder som Tadzjikistan, Mocambique och Afghanistan. Sverige rankas som det sjunde säkraste landet I världen

Livia Vosman, kommunikationschef på den estniska finansinspektionen, säger till Affärsvärlden att Estlands ramverk mot penningtvätt och bekämpning av terrorfinansiering alltid motsvarat de standarder som satts upp av FAFT (Financial Action Task Force, mellanstatligt organ som tar fram internationella standarder för bekämpning av bland annat och penningtvätt och finansiering av terrorism) och den utvärdering som görs av FATF:s europeiska enhet Moneyval.

- Vi har också väletablerade finansiella standarder, starka politiska rättigheter, låg korruption och hög grad av transparens vilket också vägs in i Basels AML-index, säger Livia Vosman.

I indexet har ramverk för AML/CFT (antipenningtvätt och bekämpning av terrorfinansiering) störst vikt (65 procent), näst viktigast (15 procent) är landets finansiella standarder och transparens och den tredje faktorn är låg korruption (10 procent).

Tre länderna med lägst risk för penningtvätt/terrorfinansiering

  1.  Finland
  2.  Estland
  3.  Litauen

 

Tre länderna med högst risk för penningtvätt/terrorfinansiering

  1.  Tadzjikistan
  2.  Mocambique
  3.  Afghanistan

Källa: Basel AML Index 2018

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom