Afv avslöjar: IK letar köpare till besiktningsbolag

Riskkapitalbolaget IK Investment Partners testar marknadens aptit för fordonsbesiktningsbolag. En säljrådgivare har nyligen utsett för att hitta en ny ägare till Carspect, kan Affärsvärlden avslöja.
Afv avslöjar: IK letar köpare till besiktningsbolag - carspect malmo
En av Carspects besiktningsstationer i Bernstorp utanför Malmö. Foto: Pressbild.

Ytterligare ett bolag letar sig in i den nordiska M&A-pipelinen för våren 2024.

Riskkapitalbolaget IK har nämligen anlitat Nordea som säljrådgivare för att hitta en ny ägare till fordonsbesiktningsbolaget Carspect, uppger källor för Affärsvärlden. Säljprocessen är fortfarande i ett tidigt skede.

Enligt Affärsvärldens källor väntas både konkurrerande företag och riskkapitalbolag att titta på bolaget.

Avyttrat polsk verksamhet

Carspect, med huvudkontor i Bromma i Stockholm, har under de senaste åren vuxit till sig och 2022 rapporterade bolaget en omsättning på 461 miljoner kronor och ett Ebitda-resultat på 146 miljoner kronor, enligt årsredovisningen.

Carspect drog igång sin verksamhet på Tyresö utanför Stockholm i samband med att fordonsbesiktningsmarknaden öppnades upp för fri konkurrens i juli 2010. IK Partners köpte Carspect från finska A-Katsastus Oy i augusti 2018 och idag finns det över 110 stationer och mer än 300 anställda i Sverige. Carspect har även verksamhet i Estland och Lettland med ytterligare nästan 40 besiktningsstationer, enligt IK:s hemsida.

Tidigare fanns även verksamhet i Polen men denna avyttrades under hösten 2022.

IK och Nordea har avböjt att kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets