Risk för rekyl under rapportveckan

Rapportsäsongen har inletts starkt och flera av de rapporterande bolagen har belönats med rejäla kursuppgångar. Men det finns risk för att börsyran dämpas i veckan.

Den gångna veckan satte en positiv ton för resten av rapportsäsongen. Bara fem av bolagen som har rapporterat sedan förra måndagen har haft en negativ kursutveckling under rapportdagen.

Com Hem inledde säsongen något trevande när aktien backade en knapp procent efter att ha lämnat en rapport i linje med analytikernas förväntningar. Även Avanzas rapport fick kalla handen av marknaden när nätmäklaren presenterade sin rapport under tisdagen. Aktien var ned två procent på ett kvartalsresultat som kom in som väntat.

Men marknaden verkar ha värmts upp i takt med vårsolen och flera av de rapporterande bolagen åtnjöt en stark kursutveckling på Stockholmsbörsen i förra veckan.

Livekasino-underleverantören Evolution Gaming ångade fram 27 procent efter ett kvartalsresultat som låg aningen över analytikernas förväntningar. Bolaget guidade för att årets ebitda-marginal skulle hamna i linje med fjolårets, vilket gick emot marknadens bedömning om marginalförsämring. Carnegie höjde efter rapporten rekommendationen för aktien till köp från behåll.

I fredags fick sig både Telia och Ericsson rejäla uppsving när de presenterade rapporter över analytikernas förväntningar. Ericssons underliggande bruttomarginal på 36 procent var klart högre än väntade 32 procent enligt SME Direkt. Dessutom redovisade telekomkoncernen en underliggande rörelsevinst på närmare 1 miljard kronor, att ställa mot en väntad förlust på 0,6 miljarder. Ericsson steg 17 procent under fredagen.

Telias uppgång på 8,6 procent härleds främst till bolagets återköpsprogram på totalt 15 miljarder kronor. Dessutom höjdes kassaflödesprognosen.

Fredagens glada börshumör smittade av sig på de tidigare vinstvarnande Qliro och Byggmax, som var upp 9,4 respektive 12,7 procent när Stockholmsbörsen tog helg.

Men den hittills så angenäma rapportperioden kan komma att stöta på patrull i form av bankrapporterna. Storbankernas rapportering inleds av Swedbank på tisdag och följs därefter av Handelsbanken och Nordea på onsdag. Danske Bank lämnar rapport på torsdagen.

Enligt SME Direkts tillfrågade analytiker väntas det första kvartalet ha varit tufft för Nordea. Resultatet väntas ha backat tydligt från fjolårets inledningsperiod och investmentbanken KBW påpekar att ytterligare ett “underliggande svagt kvartal” är att vänta.

Flera analyshus, inte minst utländska som Morgan Stanley och Goldman Sachs, ser också flera mörka moln för Handelsbankens första kvartal. Framförallt spås fortsatt höga kostnader för banken efter oväntat höga sådana föregående kvartal.

Även försvagningen på den svenska bostadsmarknaden och den ökade konkurrensen på bolån framhålls i flertalet analyser.

“Medan svenska storbankers räntenetton kan förväntas ha hållit sig sunda i det första kvartalet kommer bolånetillväxten och marginaler antagligen att möta ytterligare tryck framöver”, skriver Goldman Sachs i en analys.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.