Rysk miljardär ratar Telia-bolag

Den ryska affärsmannen Mikhail Fridmans teleoperatör Vimpelcom kan tänka sig att expandera på nya marknader i bland annat Östeuropa och Asien. Men att köpa Telia Soneras enheter i regionerna är inte aktuellt.

Oligarken Mikhail Fridman beräknas vara god för 12,7 miljarder dollar, cirka 110 miljarder kronor, enligt Bloombergs miljardärsindex.

Efter att ha byggt upp sin förmögenhet inom olje- och finansbranschen började Fridman investera i telekombranschen 2001 när hans investmentbolag Alfa Group köpte ryska teleoperatören Vimpelcom. Det blev startskottet till det ryska konglomeratets nya intäktsben – telekomdelen Altimo.

År 2003 köpte Alfa Group investmentbolaget LV Finance för drygt 300 miljoner dollar. Med köpet följde 25 procent i ryska mobiloperatören Megafon där svenskfinska Telia Sonera var största ägare med 32 procent av aktierna. Köpet blev omdiskuterat och en långdragen maktkamp i Megafon följde tills Fridman lämnade bolaget våren 2012.

Nu är Mikhail Fridman ute efter nya telekomförvärv. I förra veckan erbjöd hans investmentbolag Letter One Group att gå in med 4 miljarder dollar i den skuldtyngda brasilianska teleoperatören Oi för att skynda på fusionen med konkurrenten Tim Participacoes.

– Den brasilianska telekommarknaden är väldigt redo för konsolidering, säger Alexey Reznikovitj, chef för Letter One:s teknik- och telekomavdelning, till Bloomberg.

Reznikovitj, som även är ordförande i Vimpelcom, öppnar även för uppköp i Östeuropa och Asien. Man är däremot inte intresserade av att köpa Telia Soneras verksamheter i dotterbolagen Ucell i Uzbekistan och/eller Azertel i Azerbajdzjan, som är till försäljning sedan september i år.

– It-systemen är föråldrade och man kan inte samla in stora mängder data om användarna på ett bra sätt, säger han till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.