Sandvik vänder upp efter avknoppningsbesked

Sandviks aktie har stigit något efter beskedet vid 13-tiden om att Sandvik inleder en intern separation av affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT).
Sandvik vänder upp efter avknoppningsbesked - nasdaq-rosengren-sandvik-700_binary_6957575.jpg

Avsikten uppges vara att öka SMT:s strukturella oberoende från Sandvik-koncernen och därigenom sätta större fokus på verksamhetens framtida utveckling, samt skapa flexibilitet. Styrelsen undersöker även möjligheterna för en notering på Nasdaq Stockholm.

Sandvik-aktien var innan beskedet ned drygt 2,5 procent, men har därefter återhämtat sig och är i skrivande stund ”bara” ned 1,8 procent till 167:25 kronor i det sura börsklimatet.

Sandvik har under flera år haft utmaningar inom SMT och har strävat efter att förbättra lönsamheten i riktning mot 10 procents rörelsemarginal. Det har i flera omgångar de senaste åren spekulerats kring en avknoppning av SMT från Sandvik.

I det första kvartalet var rörelsemarginalen 8,1 procent, vilket var högre än vad analytiker hade räknat med enligt ett genomsnitt av analytikerprognoser som Infront Data hade sammanställt.

SMT:s intäkter var 5 procent lägre än vad analytikerna hade räknat med. Orderingången var dock 1 procent högre än analytikersnittet.

”Den organiska orderingången förbättrades väsentligt med 23 procent jämfört med föregående år, inklusive en positiv påverkan från stora order hänförliga till energisegmentet. Exklusive påverkan från större order minskade tillväxten med -2 procent. Högre legeringspriser gav stöd åt både orderingången och intäkterna med 1 procent, främst hänförligt till nickel”, skrev Sandvik i delårsrapporten som offentliggjordes den 18 april.

SMT stod för cirka 17 procent av koncernens omsättning 2018.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.