SEB kopplas till Magnitskij-härvan

Runt 130 kunder till SEB under perioden 2005-2017 bör ha tilldelats en varningsflagga som indikerar hög risk för penningtvätt. Det visar den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomför tillsammans med bland andra nyhetsbyrån TT, enligt det nya programmet som släpptes på onsdagsmorgonen.
SEB kopplas till Magnitskij-härvan - seb-torgeby-700_binary_6978664.jpg

Granskningen baseras bland annat på en mängd olika dokument inifrån banksystemet och bland SEB:s så kallade “non resident”-kunder dyker flera ökända målvakter upp.

“Kartläggningen visar att drygt hundra kontohavare som är SEB-kunder eller deras motparter är kopplade till tidigare kända penningtvättshärvor”, skriver SVT på sin hemsida om programmet.

Det finns även kopplingar till den så kallade Magnitskij-härvan som både Swedbank och Danske Bank misstänks varit inblandad i. Drygt 475 miljoner kronor med kopplingar till Magnitskij-härvan har gått genom konton i SEB.

Enligt bankläckorna går det pengar genom konton i SEB kopplade till Magnitskij-härvan i början av 2008, något som kontrasterar mot SEB:s vd Johan Torgebys tidigare uttalande om att banken inte har några röda flaggor från 2008 till i dag att oroa sig för.

Banken står dock fast vid de tidigare budskapen, även om Uppdrag gransknings reportrar nekas intervju med vd.

“Ja det gör jag”, svarar regelefterlevnadschefen Gent Jansson på frågan om kommentarer från hösten 2018.

“Nu kan jag inte gå in på enskilda kundrelationsfrågor, skälet är att vi enligt lag inte får prata om sådant som rör våra kunder. Det gäller banksekretess”, säger han som svar på hur länge SEB känt till kopplingarna till Magnitskij-affären, en fråga som inte får något rakt svar av banken.

“Vi har analyserat det här och de slutsatser vi har dragit har redovisats för myndigheterna. Jag kan inte prata om vilka slutsatser vi dragit i de delarna”, säger Gent Jansson.

95 procent av de 130 kunder som berörs i de läckta uppgifterna som Uppdrag granskning gått igenom är inte längre kunder till banken, säger Gent Jansson vidare. Det är något som redan kommunicerats av banken i en pressrelease i mitten på november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.